“Vincent” 12inch crochet afghan square – Free Dutch Pattern

This is the Dutch translation of my original English crochet pattern “Vincent“. I want to thank Jolanda, Yaël, Annemieke, Caroline, Yvonne and Hetty from the CAL – Crochet A Long Translation Team for this translation.


Deze week een tweede vierkant voor de verjaardag van de CAL – Crochet A Long Facebook groepFriends Around the World”. Vorige week plaatste ik mijn eerste afghan square “Stephan”, welke ik heb vernoemd naar mijn eerste zoon Stephan. Deze week laat ik je mijn tweede vierkant zien en het zal je niet verbazen dat ik dit vierkant vernoemd heb naar mijn tweede zoon Vincent. Vind je “Vincent” leuk?

Vincent 12 inich afghan square

Materialen

Om je eigen “Vincent” te maken heb je Scheepjes Stone Washed XL nodig in de volgende hoeveelheden en kleuren:

 • 115m Scheepjes Stonewashed XL in 5 kleuren. Ik heb de volgende kleuren gebruikt
  • KLeur A: Lemon Quartz (852) – 2m
  • Kleur B: Coral (856) – 6m
  • Kleur C : Red Jasper (847) – 7m
  • Kleur D: Boulder Opal (844) – 45m
  • Kleur E: Green Agate (855) – 55m
 • Haaknaald 5mm

Afkortingen

 • l – losse(n)
 • v – vaste
 • hst – half stokje
 • st – stokje
 • dst – dubbel stokje
 • hv – halve vaste

Speciale steken

2st samenh – twee stokjes samenhaken waarbij het eerste ‘been’ van de steek in de huidige lossenruimte wordt gehaakt en het tweede ‘been’ in de volgende lossenruimte, waarbij de ‘paal’ (st) tussen beide lossenruimtes wordt overgeslagen. Op deze manier omlijsten de twee samengehaakte st het st tussen de lossenruimtes met een been aan elke kant.

Een paar aantekeningen

Wanneer ik van kleur wissel in het patroon, dan geef ik niet aan hoe je de eerste steek van de volgende toer moet maken, je kunt zelf kiezen of je een staande steek of het bijbehorende aantal lossen gebruikt. De keuze is aan jou. Normaal geef ik niet aan of je de toer moet sluiten met een halve vaste of op de onzichtbare manier, ook hierbij aan jou de keuze. Wanneer ik wel aangeef om op een bepaalde manier de toer sluiten, dan doe ik dit om te zorgen dat de steken in de volgende toer makkelijker te haken zijn.

Wanneer je de steken telt, tellen de 2l hoeksteken niet mee. Alleen de steken tussen de 2l hoekruimtes worden geteld

Tenzij anders wordt aangegeven wordt elke toer begonnen in een 2l hoekruimte.

Wanneer het relevant is, zal ik een extra tip geven (schuine tekst tussen haakjes).


Video tutorial

Als je het lastig vindt om het geschreven patroon te volgen, volg dan de video tutorial waar ik stap voor stap laat zien hoe je “Vincent” maakt.


Toer 1

Gebruik kleur A.

4l, sluit met een hv in de 1e l. 4l (telt als 1dst), 1l, 1dst, 2l, (1dst, 1l, 1dst, 2l) driemaal, sluit de toer in de 4e l van de eerste 4l.

Aantal steken: 2dst en 1l per zijde.

Toer 2

Gebruik kleur B.

[(2st, 2l, 2st) in de 2l-hoekruimte, sla het volgende dst over, (2st, 1l, 2st) in de 1-losseruimte, sla het volgende dst over] viermaal. Sluit de toer in de eerste steek.

Aantal steken: 8st en 1l per zijde.

Toer 3

Gebruik kleur C.

[(2dst, 2l, 2dst) in de 2l-hoekruimte, 1l, sla de volgende 4 steken over, (3dst, 1l, 3dst) in de 1-losseruimte, 1l, sla de volgende 4 steken over] viermaal. Sluit de toer in de eerste steek.

Aantal steken: 10dst en 3l per zijde.

Toer 4

Gebruik kleur D.

[(2dst, 2l, 2dst) in de 2l-hoekruimte, 2l, sla volgende 2dst over, 1st in 1-losseruimte, 3l en sla volgende 3dst over, 1hst in 1-lossenruimte, 3l en sla volgende 3dst over, 1st in volgende 1-lossenruimte, 2l en sla volgende 2dst over] viermaal. Sluit de toer met een hv in de eerste steek.

Aantal steken: 4dst, 2st, 1 hst en 10l per zijde.

Toer 5

Gebruik dezelfde kleur garen als in toer 4.

3l (telt als 1st), 1st in laatste steek voor de 2l-hoekruimte.

[(2st, 2l, 2st) in 2l-hoekruimte, 1st in volgende 2 steken, 2st in 2-lossenruimte, 2st samenh, (3st in 3-lossenruimte, 2st samenh) tweemaal, 2st in laatste 2-lossenruimte, 1st in laatste 2 steken] viermaal, laat de laatste 2st weg. Sluit de toer in de eerste steek.

Aantal steken: 18st en 3 x 2st samenh per zijde.

Toer 6

Gebruik kleur E.

[(2st, 2l, 2st) in de 2l-hoekruimte, 2l, sla 2 steken over, 1st in volgende steek, (3l, sla 3 steken over, 1st in de volgende steek) viermaal, 2l, sla de laatste 2 steken over] viermaal. Sluit de toer met een hv in de eerste steek.

Aantal steken: 9st en 16l per zijde.

Toer 7

Gebruik dezelfde kleur garen als in toer 6.

3l (telt als 1st), 1st in laatste steek voor de 2l-hoekruimte.

[(2st, 2l, 2st) in 2l-hoekruimte, 1st in volgende 2 steken, 2st in 2-lossenruimte, 2st samenh, (3st in 3-lossenruimte, 2st samenh) viermaal, 2st in laatste 2-lossenruimte, 1st in 2 laatste steken] viermaal, laat de laatste 2st weg. Sluit de toer in de eerste steek.

Aantal steken: 24st en 5 x 2st samenh per zijde.

Toer 8

Gebruik kleur D.

[(2st, 2l, 2st) in de 2l-hoekruimte, 2l, sla 2 steken over, 1st in volgende steek, (3l, sla 3 steken over, 1st in de volgende steek) zesmaal, 2l, sla de laatste 2 steken over] viermaal. Sluit de toer met een hv in de eerste steek.

Aantal steken: 11st en 22l per zijde.

Toer 9

Gebruik dezelfde kleur garen als in toer 8.

3l (telt als 1st), 1st in laatste steek voor de 2l-hoekruimte.

[(2st, 2l, 2st) in 2l-hoekruimte, 1st in volgende 2 steken, 2st in 2-lossenruimte, 2st samenh, (3st in 3-lossenruimte, 2st samenh) zesmaal, 2st in laatste 2-lossenruimte, 1st in laatste 2 steken] viermaal, laat de laatste 2st weg. Sluit de toer in de eerste steek.

Aantal steken: 30st en 7 x 2st samenh per zijde.

Toer 10

Gebruik kleur E.

[(2st, 2l, 2st) in de 2l-hoekruimte, 2l, sla 2 steken over, 1st in volgende steek, (3l, sla 3 steken over, 1st in de volgende steek) achtmaal, 2l, sla de laatste 2 steken over] viermaal. Sluit de toer met een hv in de eerste steek.

Aantal steken: 13st en 28l per zijde.

Toer 11

Meet voordat je verder gaat eerst je vierkant op. Afhankelijk van of je los of vast haakt moet je wellicht in plaats van st, hst of dst haken om je vierkant precies 30 cm te laten worden.

Gebruik dezelfde kleur garen als in toer 10.

3l (telt als 1st), 1st in laatste steek voor de 2l-hoekruimte.

[(2st, 2l, 2st) in 2l-hoekruimte, 1st in volgende 2 steken, 2st in 2-lossenruimte, 2st samenh, (3st in 3-lossenruimte, 2st samenh) achtmaal, 2st in laatste 2-lossenruimte, 1st in laatste 2 steken] viermaal, laat de laatste 2st weg. Sluit de toer op de onzichtbare manier.

Aantal steken: 36st en 9 x 2st samenh per zijde, totaal 45 steken per zijde.


Wanneer je je square klaar hebt, block hem dan tot 30cm. En dan ben je helemaal klaar!

Vincent_D

Vincent_B

With love,

Esther

logo it's all in a nutshell

Follow me on

Facebook, Pinterest, You-Tube, Google+, RavelryBloglovin’, Instagram

.

COPYRIGHT (C) 2016 – IT’S ALL IN A NUTSHELL.

Alle rechten voorbehouden. Dit patroon is beschikbaar voor ongelimiteerd privégebruik. Je mag een kopie printen of een digitale kopie opslaan, maar alleen voor privégebruik. Je mag dit patroon niet reproduceren of verkopen (zo wel in print als digitaal). Dit document mag niet online geplaatst worden. Niet in zijn geheel of gedeeltelijk. Verwijs naar dit patroon door een link in je blog of op je website te plaatsen. Je mag de dingen die je maakt van dit patroon verkopen, zo lang je aangeeft dat ik de ontwerper ben.

Aan winkeleigenaren en garenverkopers: het is niet toegestaan om pakketten samen te stellen zonder mijn toestemming. Print geen kopieën om ze uit te delen bij verkoop van garen, dit is een inbreuk op het copyright, zelfs als het patroon gratis is.

Dit gratis patroon is mogelijk gemaakt door Scheepjeswol.

Advertisements