Stephan afgan square free pattern
Crochet, Nederlands, Pattern

“Stephan” 30cm vierkant – gratis Nederlands patroon

This is the Dutch translation of my original English crochet pattern “Stephan“. I want to thank Jolanda, Yaël, Annemieke, Caroline, Yvonne and Hetty from the CAL – Crochet A Long Translation Team for this translation.


Ik heb een vierkant van 30 cm ontworpen, speciaal voor de eerste verjaardag van de CAL – Crochet A Long Facebook groep. Kun je geloven dat deze leuke en ondersteunende groep met alweer 20.000 (!) leden slechts een jaar oud is? Om deze geweldige gebeurtenis te vieren, hebben veel ontwerpers van over de hele wereld zich verenigd om elk een vierkant van 30 cm te ontwerpen zodat jullie fantastische mensen een “Friends around the World” verjaardagsdeken kunnen maken. Alle informatie over de “Friends around the World” CAL kun je vinden in de CAL – Crochet A Long Facebook groep. Hier kun je ook al je vragen stellen en je prachtige resultaten laten zien.

Dit is de eerste afghan square die ik heb ontworpen en omdat het mijn eerste vierkant is, heb ik hem naar mijn eerste zoon Stephan vernoemd. Stephan was helemaal trots toen hij er achter kwam dat ik een vierkant naar hem vernoemd had. Vind je “Stephan” leuk? Ik ben heel tevreden met hoe het geworden is.

Stephan afgan square free pattern

Materialen

Om je eigen “Stephan” te maken heb je Scheepjes Stone Washed XL nodig in de volgende hoeveelheden en kleuren:

 • 125m Scheepjes Stone Washed XL in 3 kleuren. Ik heb de volgende kleuren gebruikt
  • Kleur A: Coral (856) – 36m
  • Kleur B: Brown Agate (862) – 46m
  • Kleur C : Blue Apatite (845) – 43m
 • Haaknaald 5mm

You can buy Scheepjes Stone Washed from Wool Warehouse (UK), Jimmy Bean Wools (USA), Love Crafts (USA), The Knitting Network (UK), Caro’s Atelier (NL/EU), or your local Scheepjes Stockist.

Afkortingen

 • l – losse
 • v – vaste
 • hst – half stokje
 • st – stokje
 • v a.l. – vaste in achterste lus
 • hst a.l. – half stokje in achterste lus
 • st a.l. – stokje in achterste lus
 • dst – dubbel stokje
 • rdst/a – reliëf dubbel stokje achter
 • hv – halve vaste

Een paar extra aantekeningen voordat we beginnen

Wanneer ik van kleur wissel in het patroon, dan geef ik niet aan hoe je de eerste steek van de volgende toer moet maken, je kunt zelf kiezen of je een staande steek of het bijbehorende aantal lossen gebruikt. De keuze is aan jou. Normaal geef ik niet aan of je de toer moet sluiten met een halve vaste of op de onzichtbare manier, ook hierbij aan jou de keuze. Wanneer ik wel aangeef om op een bepaalde manier de toer te sluiten, dan doe ik dit om te zorgen dat de steken in de volgende toer makkelijker te haken zijn.

Wanneer je de steken telt, tellen de 1l/2l hoeksteken niet mee. Alleen de steken tussen de 1l/2l hoekruimtes worden geteld

Tenzij anders wordt aangegeven wordt elke toer begonnen in een 1l/2l hoekruimte.

Wanneer het relevant is, zal ik een extra tip geven (schuine tekst tussen haakjes).


Instructievideo

Als je het lastig vindt om het geschreven patroon te volgen, volg dan de video tutorial (in het Engels) waar ik stap voor stap laat zien hoe je “Stephan” maakt.


Vierkant “Stephan” – Gratis Haakpatroon

Toer 1 Gebruik kleur A. 4l, sluit met een hv in de 1e l. 3l, 2st in de ring, [2l, 3st in the ring] driemaal, 2l, sluit in de 3e l van de eerste 3l. Als je op de onzichtbare manier de toer sluit dan is het makkelijker om de volgende toer in de achterste lussen te haken.
Aantal steken: 3st per zijde

Toer 2 Gebruik kleur B. Haak deze toer alleen in de achterste lus. [(2st, 2l, 2st) in de 2l-hoekruimte, 3st a.l.] viermaal. Sluit de toer in de eerste steek.
Aantal steken: 7st per zijde

Toer 3 Gebruik kleur C. Let op dat je in deze toer bepaalde steken als reliëfsteken haakt. [(2dst, 2l, 2dst) in de 2l-hoekruimte , 2rdst/a, 3dst, 2rdst/a] viermaal. Sluit de toer in de achterste lus van de eerste steek of gebruik de onzichtbare manier.
Aantal steken: 7dst en 4rdst/a per zijde (11 steken in totaal per zijde)

Toer 4 Gebruik kleur A. Haak deze toer alleen in de achterste lus. [(2st, 2l, 2st) in de 2l-hoekruimte, 11st a.l.] viermaal. Sluit de toer in de eerste steek.
Aantal steken: 15st per zijde

Toer 5 Gebruik kleur B. Let op dat je in deze toer bepaalde steken als reliëfsteken haakt. [(2dst, 1l, 2dst) in 2l-hoekruimte, 3rdst/a, 3dst, 3rdst/a, 3dst, 3rdst/a] viermaal. Sluit de toer in de achterste lus van de eerste steek of gebruik de onzichtbare manier.
Aantal steken: 10dst en 9rdst/a per zijde (19 steken in totaal per zijde)

Toer 6 Gebruik kleur A. Haak deze toer alleen in de achterste lus. In deze toer wordt de hoek gevormd door de v in de 1l-hoekruimte. [1v in de 1l-hoekruimte, 3v a.l., 4hst a.l., 5st a.l., 4hst a.l., 3v a.l.] viermaal. Sluit de toer, knip af en hecht de draadeinden af.
Aantal steken: 6v, 8hst, 5st per zijde (19 steken in totaal per zijde)

Toer 7 Gebruik kleur C. In deze toer is er geen l-hoekruimte. De hv telt als de hoekruimte. Hecht je garen aan met een hv in een willekeurige v in de 1l-hoekruimte van toer 5. [12l, 1st in het 3e st, 12l, hv in de v van de volgende hoek] viermaal. Sluit de toer met een hv in de eerste steek. Knip je garen niet af.
Aantal steken: 24l en 1st per zijde. (25 steken in totaal per zijde)

Toer 8 Gebruik dezelfde kleur garen als in toer 7. In deze toer maak je een nieuwe 2l-hoekruimte. 1l, [(2v, 3hst, 3st, 3dst) in de volgende 12-lossenruimte, (2dst, 2l, 2dst) in het volgende st, [(3dst, 3st, 3hst, 2v) in de volgende 12-lossenruimte, v in de volgende hv] viermaal. Sluit de toer met een hv in de 1e v (niet in de 1e l). Knip je garen niet af.
Aantal steken: 5v, 6hst, 6st, 10dst per zijde (27 steken in totaal per zijde)

Toer 9 Gebruik dezelfde kleur garen als in toer 8. 2l (telt als 1hst), 8hst, 4st, (2st, 2l, 2st) in de 2-lossenruimte [4st, 19hst, 4st, (2st, 2l, 2st) in de 2-lossenruimte] driemaal, 4st, 10hst. Sluit de toer met een hv in de 2e l van de eerste 2l of gebruik de onzichtbare manier.
Aantal steken: 19hst en 12st per zijde (31 steken in totaal per zijde)

Toer 10 Gebruik kleur B. [(2st, 2l, 2st) in de 2-lossenruimte, (1l, sla de volgende steek over, 1st in volgende steek) 15 maal, 1l, sla de laatste steek over] viermaal. Sluit de toer met een hv in de eerste steek. Knip je garen niet af.
Aantal steken: 16l en 19st per zijde (35 steken in totaal per zijde)

Toer 11 Gebruik dezelfde kleur garen als in toer 10. Hv naar de volgende steek. 3l (telt als 1st), (2st, 2l, 2st) in de 2-lossenruimte, [sla het eerste st over, 1st in de volgende steek, (2st in de volgende 1-lossenruimte) 16 maal] sla de volgende steek over, 1st in het laatste st] viermaal. Sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3l en knip je garen af.
Aantal steken: 38st per zijde

Toer 12 Meet voordat je verder gaat eerst je vierkant op. Als je al bijna bij 30 cm bent, dan kun je de dst in deze toer vervangen door st of zelfs hst als je erg los haakt. Als je nog ver van de 30 cm verwijderd bent, haak dan in deze toer dst en haak vervolgens ook toer 13. Let op dat je in deze toer bepaalde steken als reliëfsteken haakt.
Gebruik kleur A. [(2dst, 2l, 2dst) in 2-lossenruimte, 1rdst/a in iedere steek] viermaal. Sluit de toer in de eerste steek op de onzichtbare manier.
Aantal steken: 38rdst/a en 4dst per zijde (42 steken in totaal per zijde)

Toer 13 (optioneel, staat niet op de foto) Deze toer is optioneel en hangt af van hoe strak/los je haakt. Als je strak haakt, kan het zijn dat je vierkant nog niet 30 cm is, haak dan deze toer om je vierkant de juiste maat te geven. Als je vierkant al 30 cm is, stop dan nu en haak deze toer niet. Wellicht moet je in plaats van st, hst of dst haken om je vierkant precies 30 cm te laten worden.
Gebruik kleur A. Haak deze toer alleen in de achterste lus [(2st, 2l, 2st) in 2-lossenruimte, 1st a.l. in elke steek] viermaal. Sluit de toer in de eerste steek.
Aantal steken: 46st per zijde


Wanneer je klaar bent block je vierkant naar 30cm. En klaar is kees!

Stephan_C

Stephan_B

Veel liefs
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply