Crochet, Nederlands, Pattern

Six Degrees of Separation Onderzetter – Gratis haakpatroon

De “Six Degrees of Separation” Onderzetters is een ontwerp van Dedri Uys. Ik heb de Nederlandse vertaling voor deze mooie onderzetters mogen maken. In de rest van deze post vind je de vertaling. Om dit patroon te printen of op te slaan, gebruik de print&pdf knop aan de onderkant van het patroon.

The “Six Degrees of Separation” coasters is a design by Dedri Uys. In the rest of this post you find the Dutch translation of the pattern. If you are looking for the original pattern in English (US Terms), you can find it HERE.

Resources / Middelen

Materialen

Scheepjes Stone Washed (78% katoen/22% acryl), 10g/26m. 10g bolletjes zijn goed voor één onderzetter, indien je 50g bollen gebruikt kun je met gemak een set van 6 onderzetters maken met iedere onderzetter een andere randkleur.

You can buy Scheepjes Stone Washed from Wool Warehouse (UK), Jimmy Bean Wools (USA), Love Crafts (USA), The Knitting Network (UK), Caro’s Atelier (NL/EU), or your local Scheepjes Stockist.

 • Kleur A: Moonstone 801 x 1 bol
 • Kleur B: Canada Jade 806 x 1 bol
 • Kleur C: Lilac Quartz 818 x 1 bol
 • Kleur D: Corundum Ruby 808 x 1 bol
 • Kleur E: Lemon Quartz 812 x 1 bol
 • Kleur F: Deep Amethyst 811 x 1 bol
 • Kleur G: Smokey Quartz 802 x 1 bol

3mm haaknaald en stopnaald

Afmetingen

Iedere kleine diamant is ongeveer 3cm lang en 2cm breed.
De onderzetter is ongeveer 10cm breed tussen twee diagonale hoekpunten.

Afkortingen

 • hv – halve vaste
 • l – losse
 • v – vaste
 • hst – half stokje
 • st – stokje
 • dst – dubbel stokje
 • st-smh – twee stokjes samenhaken
 • Rhst/A – reliëf half stokje achterlangs
 • Rv/A – reliëf vaste achterlangs
 • PM – plaats markeerder
 • open – opening
 • volg – volgende

Diamanten

Maak 6 diamanten, één met ieder kleur A tot F.

In een magische lus, haak 3l (telt als 1hst + 1l), 1hst, *2st, 1dst, 2l, 1dst, 2st**, 1hst, 1l, PM, 1hst; herhaal van * tot ** één keer, sluit op tweede losse van begin 3l met hv, hecht af en laat 15cm draad over.

[4 hst, 8 st, 4 dst, 2 1l-open, 2 2l-open]

Hecht de diamanten

Werk de begindraad van alle diamantjes weg en trek de einddraad door de 1l-open naar de achterkant van je werk.

Plaats diamant A naar beneden met de einddraad weg van je af. Plaats diamant B zodanig dat de 1l-open met de steekmarkeerder tegen de 1l-open van diamant A met de einddraad aanligt. De achterkanten van de diamanten liggen tegen elkaar aan.

Met einddraad A, gebruik matrassteek om de twee diamanten aan elkaar te hechten; begin in de 1-open en eindig in de eerste losse van de puntige hoek.

Plaats diamant C zodanig dat de 1l-open met de steekmarkeerder tegen de 1l-open van diamant B met de einddraad aanligt.

Met einddraad B, gebruik matrassteek om de diamanten B en C aan elkaar te hechten; begin in de 1-open en eindig in de eerste losse van de puntige hoek in het midden van de onderzetter. Let erop dat je de diamanten zodanig aan elkaar hecht dat je een zeshoek gaat vormen.

Ga zo door totdat alle 6 diamanten aan elkaar zijn gehecht. De binnenkant tussen de diamanten is nog open, dit wordt later gesloten. Werk alle draadjes weg.

Onderzetter

Toer 1

Hecht kleur G aan met hv in enige 2l-open, 1l (telt niet als steek hier en verder),
(2v, 2l, 2v) in 2l-open, Rv/A in volg 4 steken, Rv/A in volg 4 steken van volg diamant,
*(2v, 2l, 2v) in volgende 2l-open, Rv/A in volg 4 steken, Rv/A in volg 4 steken van volg diamant; herhaal van * nog 4 keer, sluit met hv op eerste v.

[24 v, 48 Rv/A 6 2l-open]

Toer 2

hv in volgende steek en in 2l-open, 1l,
*1v in 2l-open, 1v in volg 2 steken, 1hst in volg steek, 1st in volg steek, st-smh over volg 2 steken, st-smh over volg 2 steken, 1st in volg steek, 1hst in volg steek, 1v in volg 2 steken; herhaal van * nog 5 keer, sluit met hv op eerste v.

[30 v, 12 hst, 24 st]

Toer 3

3l (telt als st), (1st, 1l, 2st) in dezelfde steek, 1st in volg 10 steken,
*(2st, 1l, 2st) in volg steek, 1st in volg 10 steken; herhaal van * nog 4 keer, sluit met hv op begin 3l. Hecht af en werk draadjes weg.

[84 st, 6 1l-open]

Toer 4

Hecht kleur E aan met hv in enige 1l-open, 1l, (1v, 1l, 1v) in dezelfde 1l-open, Rhst/A in volg 14 steken,
*(1v, 1l, 1v) in volgende 1l-open, Rhst/A in volg 14 steken; herhaal van * nog 4 keer, sluit met hv op begin v. Hecht af en werk draadjes weg.

[12 v, 84 Rhst/A, 6 1l-open]

Midden opvullen

Om het midden op te vullen, hecht kleur G aan met de voorkant naar je toe met een hv in 2l-open van enige diamant, 1l, 1hst in dezelfde 2l-open, 1hst in ieder van de overige 5 2l-open, sluit met hv op eerste hst. Hecht af en werk draadjes weg. [6 hst]

Schema’s


© Copyright Dedri Uys 2018 – Look At What I Made
Alle rechten voorbehouden. Dit patroon is beschikbaar voor ongelimiteerd privégebruik. Dit patroon mag niet gereproduceerd worden of verkocht worden, zowel in print als digitaal. Dit patroon mag niet online geplaatst worden, in zijn geheel of gedeeltelijk. Het is niet toegestaan om garen pakketten met dit patroon samen te stellen zonder toestemming van de ontwerpster. Het is niet toegestaan om zonder toestemming dit patroon uit te delen bij verkoop van garen, dit is een inbreuk op het copyright.


Ik hoop dat je het leuk vindt om deze schattige onderzettertjes te maken!
I hope you enjoy making these cute coasters!

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

5 thoughts on “Six Degrees of Separation Onderzetter – Gratis haakpatroon”

Leave a Reply