Crochet, Nederlands, Pattern

Esme’s Winter Cottage – Nederlandse Vertaling

Hieronder tref je de Nederlandse vertaling van Esme’s Winter Cottage aan. Dit is een ontwerp van Dedri Uys van Look at What I made. Esme’s Winter Cottage is een mooi vierkantje om zelfstandig te gebruiken of als deel van een groter project, zoals in Nuts About Squares.

In this post you find the Dutch translation for Esme’s Winter Cottage. This pattern is originally by Dedri Uys. You can find the English pattern HERE.


Middelen

Grootte

Dit vierkantje is 30 x 30 cm, als je dezelfde draadspanning hebt, en hetzelfde garen gebruikt, als de ontwerpster.

Benodigdheden

Kleuren

 • A:  Blue Apatite
 • B:  Moonstone
 • C:  Lemon Quartz

Draadspanning

Aan het einde van toer 6 moet het vierkantje 12.5 x 12.5 cm zijn.

Afkortingen

 • AL – Achterste lus
 • dst – dubbel stokje
 • hst – halfstokje
 • hv – halve vaste
 • l – losse
 • RhstA – reliëf halfstokje achterlangs
 • RstA – reliëf stokje achterlangs
 • RstV – reliëf stokje voorlangs
 • RvA – reliëf vaste achterlangs
 • RvV – reliëf vaste voorlangs
 • st – stokje
 • s – steek / steken
 • v – vaste
 • () – Herhaal de instructies tussen de haakjes het aangegeven aantal keer
 • *  – Herhaal de instructies vanaf het * het aangegeven aantal keer

Speciale Steken

 • dst-bobbel: Draad twee keer omslaan en steek je naald in de aangegeven steek. Draad omslaan en trek een lus op. (Draad omslaan en haal door 2 lussen) twee keer – 2 lussen op je naald. Draad twee keer omslaan en steek je naald in dezelfde steek. Draad omslaan en trek een lus op – 5 lussen op je naald. (Draad omslaan en haal door 2 lussen) twee keer – 3 lussen op je naald. Draad twee keer omslaan en steek je naald in dezelfde steek. Draad omslaan en trek een lus op – 6 lussen op je naald. (Draad omslaan en haal door 2 lussen) twee keer – 4 lussen op je naald. Draad omslaan en haal door alle 4 lussen.
 • Puff steek: Draad omslaan en steek je naald in de opgegeven steek / ruimte. Draad opnieuw omslaan en trek een lange lus. (Draad omslaan en steek je naald in dezelfde steek / ruimte. Draad omslaan en trek een lange lus) nog drie keer. Draad omslaan en haal door alle 9 lussen op je naald. 1 losse om de Puff steek te sluiten. Bekijk deze tutorial.

Notities

Het begin van een toer. Begin bij het veranderen van kleur met een staande steek die overeenkomt met de eerste steek in het patroon. Voorbeeld: als de toer begint (1v, 2l, 1v), gebruik dan een staande vaste voor de eerste vaste.

Hierbij zijn een aantal links voor staande steken:


Instructies

Toer 1 – Kleur A

In een magische ring: 2l (telt als eerste hst). (1st, 1dst, 2l, 1dst, 1st, 1hst) x 4, waarbij de laatste hst bij de laatste herhaling wordt weggelaten. Sluit aan de bovenkant van het begin 2l met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg. Je kunt ook de onzichtbare sluiting gebruiken (hier en overal wanneer je van kleur verandert).

Aantal steken:  20 s en 4 2l-hoekopeningen  {2 dst, 2 st en 1 hst per kant}

Toer 2 – Kleur B

*(1st, 4l, 1st) in 2l-hoekopening. Sla de eerste 2 s over. (1dst, 3l, 1dst) in de volgende s. Sla de laatste 2 s over. * Herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit op de eerste s met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  16 s, 4 3l-opening en 4 4l-hoekopeningen  {2 dst, 2 st en 1 3l-opening per kant}

Toer 3 – Kleur A

*(Maak 3v in de 4l-hoekopening van toer 2 – Foto 1. Maak een dst-bobbel in de 2l-hoekopening van toer 1, werk voor de 4l-hoekopening van toer 2, en tussen de 2 st van toer 2 – foto’s 2 en 3. Maak 3v in dezelfde 4l-hoekopening van toer 2 – Foto 4). Nu is jouw hoek gereed.

Sla de eerste 2 s over. 2lFoto 5. (1dst, 2l, 1dst) in het hst van toer 1 die al de (1dst, 3l, 1dst) bevat, zorg ervoor dat je tussen de dst en voor de 3l-opening van toer 2 werkt. Zie foto’s 6 en 7. 2l. Sla de laatste 2 s over – Foto 8. * Herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit op de eerste s met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken: 36 s en 12 2l-opening  {6 v, 2 st en 3 2l-opening per kant, zonder de dst-bobbel hoek}

Toer 4 – Kleur B

(1v, 2l, 1v) in enige dst-bobble hoek – Foto 1. * 1RstV om het st van toer 2 direct na de dst-bobble – Foto 2. Sla de eerste v van toer 3 over en 1v in de volgende 2 s – Foto 3. 1RstV om de volgende s van toer 2, dit is het st – Foto 4. 2lFoto 5. Sla de volgende 2l-opening en het volgende st van toer 3 over. Trek de 3l-opening van toer 2 door de 2l-opening van toer 3. Werk voor de 2l-opening van toer 3 een Puff steek in de lus gevormd door de opgetrokken 3l-opening van toer 2 – foto’s 6 en 7. 2lFoto 8. 1RstV om het st van toer 2 – Foto 9. Sla het volgende st en 2l-opening van toer 3 over. 1v in de volgende 2 s van toer 3 – Foto 10. 1RstV om de v van toer 2 meteen voor de dst-bobble – Foto 11. Sla de laatste v van toer 3 over (1v, 2l, 1v) in de volgende dst-bobble – Foto 12. * Herhaal van * tot * nog 3 keer, maar sla de laatste hoek over. Sluit op de eerste s met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  44 s en 12 2l-opening  – inclusief 2l-opening {6 v, 4 RstV, 1 Puff steek en 2 2l-opening per kant}

Toer 5 – Kleur A

*(1v, 2l, 1v) in de 2l-hoekopening. 1v in de volgende 5 s. De laatste v moet in de RstV vallen. 1v in de volgende 2l-opening. 1RvV om de Puff steek. 1v in de volgende 2l-opening. 1v in de volgende 5 s. * Herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit op de eerste v met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  60 s en 4 2l-opening {14 v en 1 RvV per kant}

Toer 6 – Kleur B

*(1v, 2l, 1v) in de 2l-hoekopening. Sla de eerste (verstopte) s over. 1v in de volgende 5 s. 1RstV om de RstV van toer 4 en sla de volgende v van toer 5 over. 1v in de volgende 2 s van toer 5, dat moeten de RvV en de v zijn. 1RstV om de volgende RstV van toer 4 en sla de volgende v van toer 5 over. 1v in de laatste 5 s. * Herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit op de eerste v met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  64 s en 4 2l-hoekopeningen {14 v en 2 RstV per kant}

Toer 7 – Kleur C

*(2hst, 2l, 2hst) in een willekeurige 2l-hoekopening. 1RstA in elk van de volgende 16 s. * Herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit op de eerste hst met 1hv. Maak 1hv in de volgende hst en in de 2l-hoekopening.

Aantal steken:  80 s en 4 2l-hoekopeningen {4 hst en 16 RstA per kant}

Toer 8 – Kleur C

3l (telt als eerste st). (1st, 2l, 2st) in dezelfde 2l-hoekopening. De eerste hoek is gereed.

*Sla de eerste (verstopte) s over. 1st in de volgende st. (1st in de AL van de volgende s, st in de volgende 3 s) x 4. Er moeten nu nog 2 s over zijn voor de 2l-hoekopening. St in de AL van de volgende s. 1st in de laatste s. (2st, 2l, 2st) in de 2l-hoekopening. *

Herhaal van * tot * nog 3 keer, maar sla de laatste hoek over. Sluit op de eerste 3l met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  92 s en 4 2l-hoekopeningen  {23 v per kant waarvan 5 in AL – zie pijlen hieronder}

Toer 9 – Kleur B

In deze toer werkt je voornamelijk om de steken van toer 7 die al een v in de achterste lus bevatten. Je zult zien dat de voorste lussen van deze steken een stippellijn vormen over je werk, waardoor het gemakkelijker is om ze te identificeren – zie pijlen hierboven. Als je meer hulp nodig hebt, bekijk dan toer 107 van Sophie’s Universe HIER.

Hecht je garen aan met een staande vaste in de voorlaatste st van een willekeurige zijde – Foto 1.

* 3l. Sla het laatste st, de 2l-opening en het eerste st van de volgende kant over. 1v in de volgende s – Foto 2. 3l. Werk voor de s van toer 8, maak 1hv om de eerste RstA van toer 7, die al een achterste lus st bevat Foto 3. 3l, sla de volgende 3 s van toer 8 over en maak 1v in de volgende s, dit zal de middelste van de 3 st tussen de achterste lus st zijn – Foto 4.

(3l. Werk voor toer 8, sla de volgende 3 s van toer 7 over en maak 1hv om de volgende s, die al een achterste lus st bevat. 3l. Sla de volgende 3 s vantoer 8 over en maak 1v in de volgende s, dit zal de middelste van de 3 st tussen de achterste lus zijn) x 4. Er moet nu 1 st over zijn voor de 2l-hoekopening. *

Herhaal van * tot * nog 3 keer, maar sla de laatste hoek over. Sluit op de eerste v met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Draai de 3l-hoeken naar de achterkant van je werk. Let erop dat de zigzag er scheef uitziet. Dat is goed.

Aantal steken: 

 • Totaal: 24 v, 44 3l-opening {inclusief de 3l-hoeken}
 • Per kant: 6 v en 10 3l-opening {zonder 3l-hoek}

Toer 10 – Kleur C

Het is belangrijk dat je voor de 3l-opening van toer 9 werkt wanneer je je hoeken maakt. Je zult deze 3l-opening gebruiken wanneer je het tweede deel van je ruitpatroon in toer 12 maakt. Als je meer hulp nodig hebt, zie dan toer 108 van Sophie’s Universe HERE.

Werk voor de 3l-opening van toer 9, hecht aan door een staand halfstokje te maken in een willekeurige 2l-hoekopening toer 8. (1hst, 2l, 2hst) in dezelfde hoekopening.

*Werk nog steeds voor de 3l-hoekopening van toer 9, 1hst in de eerste (verstopte) s van toer 8 – foto’s 1 en 2. Sla de eerste v van toer 9 over.

(1hst in de volgende 3 s van toer 8, tussen de v die de “zigzagheuvels” vormen. Maak 1RvA om de volgende v van toer 9 – Foto 3) x 5.

Werk voor de 3l-hoekopening van toer 9, 1hst in het laatste st van toer 8. Werk nog steeds voor de 3l-hoekopening van toer 9, (2hst, 2l, 2hst) in de volgende 2l-opening van toer 8. *

Herhaal van * tot * nog 3 keer, waarbij je eindigd met 1hst in de laatste v van toer 8 en sla de laatste hoek over. Sluit op de staande hst met 1hv. Maak 1hv in de volgende hst en in de 2l-hoekopening.

Aantal steken:  104 s en 4 2l-hoekopeningen  {5 RvA en 21 hst per kant}

Toer 11 – Kleur C

(2l, hst, 2l, 2hst) in dezelfde 2l-hoekopening. Je eerste hoek is gemaakt.

*Sla de eerste (verstopte) s over. 1hst in de volgende 25 s. (2hst, 2l, 2hst) in de volgende 2l-hoekopening. * Herhaal van * tot * nog 3 keer, maar sla de laatste hoek over. Sluit op de begin 2l met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  116 hst en 4 2l-hoekopeningen  {29 hst per kant}

Toer 12 – Kleur B

In deze toer voltooi je het diamantpatroon door nog meer “zigzagheuvels” te maken. De eerste en laatste ‘heuvels’ aan elke kant zijn anders gevormd dan de rest. Besteed speciale aandacht hieraan. Als je meer hulp nodig hebt, ga naar toer 110 van Sophie’s Universe HERE.

Hecht je draad aan met 1hv in de achtste hst van een willekeurige zijde. Het lijkt erop dat deze steek te ver is. Maak je geen zorgen, komt goed – Foto 1.

*Maak een dst in de s die de eerste v van toer 9 bevat. Steek hiervoor je haaknaald van boven naar beneden in de s met de v (want dit is de gemakkelijkste manier), zorg ervoor dat je links van de eerste 3l-opening van toer 9 werkt (rechts als je linkshandig bent) – aangegeven met een pijl in foto 1 en geïllustreerd in foto’s 2 en 3. 3l. Maak 1hv achterom de volgende v van toer 9.

(3l, sla de volgende 3 s van toer 11 over en maak 1v in de volgende st, dit is het hst gemaakt in de RvA van toer 10. 3l. Maak 1hv voorom de volgende v van toer 9) x 3. 3l. Maak een dst rond de bovenkant van de laatste 3l van toer 9. Sla de volgende 3 s van toer 11 over en maak 1hv in de volgende st, dit moet het hst zijn die in RvA is gemaakt van toer 10. 4l. Sla de laatste 5 hst van toer 11 over. 1hv in de 3l-opening van toer 9, die je achter je werk vindt. 4l. Sla de eerste 7 hst van de volgende kant over en maak 1hv in de achtste hst – Foto 4. *

Herhaal van * tot * nog 3 keer, waarbij je de laatste hv overslaat. Sluit op de eerste hv met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken: 

 • Totaal: 20 s, 32 3l-opening en 8 4l-opening achter de hoeken – zonder de hv
 • Per kant: 5 s en 8 3l-opening zonder de hv {3 v en 2 dst}

Toer 13 – Kleur C

*(2hst, 2l, 2hst) in de volgende 2l-hoekopening. Sla de eerste (verstopte) s over. 1hst in de volgende 6 s van toer 11. Maak 1RvA om de bovenkant van de eerste zigzag “heuvel” van toer 12. Zie toer 111 van Sophie’s Universe HIER.

(1hst in de volgende 3 s van toer 11, tussen de v die de “zigzagheuvels” vormen. Maak 1RvA om de bovenkant van de volgende zigzag “heuvel” van toer 12) x 4. 1hst in de laatste 5 s van toer 11. *

* Herhaal van * tot * nog 3 keer, maar sla de laatste hoek over. Sluit op de staande hst met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  128 s en 4 2l-opening {5 RvA en 27 hst per kant}

Toer 14 – Kleur B

*(1v, 2l, 1v) in enige 2l-hoekopening. Sla de eerste (verstopte) s over. 1v in elk van de volgende 31 s. * Herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit op de eerste v met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  132 v en 4 2l-hoekopeningen  {33 v per kant}

Toer 15 – Kleur A

*(1v, 2l, 1v) in een willekeurige 2l-hoekopening. 1RhstA in elk van de volgende 33 s. * Herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit op de eerste v met 1hv. 1hv naar 2l-hoekopening.

Aantal steken:  140 s en 4 2l-hoekopeningen  {33 RhstA en 2 v per kant}

Toer 16 – Kleur A

(3l, 1st, 2l, 2st) in een willekeurige 2l-hoekopening.  Je eerste hoek is gemaakt.

*Sla de eerste (verstopte) s over. 1st in elk van de volgende 34 s. (2st, 2l, 2st) in volgende 2l-hoekopening.* Herhaal van * tot * nog 3 keer, maar sla de laatste hoek over. Sluit op de begin 3l met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  152 s en 4 2l-hoekopeningen  {38 st per kant}

Toer 17 – Kleur B

*(2st, 2l, 2st) in een willekeurige 2l-hoekopening.  Je eerste hoek is gemaakt.  1st in elk van de volgende 38 s. * Herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit op de eerste st met 1hv. Hecht af en werk de draadjes weg.

Aantal steken:  168 v en 4 2l-hoekopeningen  {42 st per kant}

Deze vertaling is gemaakt met toestemming van Dedri Uys. Ik wil Bianca Boonstra-Becker bedanken voor het controleren van de vertaling.

Veel liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply