Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

Button Blanket – Gratis Nederlands Haakpatroon

In dit bericht vind je het gratis haakpatroon voor mijn Button Blanket. Om zelf een Button Blanket te maken, haak je 108 vierkantjes met een Scheepjes Catona kleurenpakket, verbindt je ze met de 109e kleur, en naai je 88 houten knopen op de deken. Makkelijk toch? Zo niet, geen zorgen, ik heb ook een (Engelstalige) instructievideo om je te helpen waar nodig.

Ik geloof dat velen van ons ergens een doosje met knopen hebben, soms oude knopen die misschien van je moeder of oma waren. Soms knopen van kleding die je al lang niet meer hebt. Soms nostalgische knopen die je aan iets of iemand herinneren. Met deze deken wil ik je aanmoedigen om al die knopen te gebruiken, en daarbij een mooie deken vol herinneringen te maken.


Handige Links


Materialen

Scheepjes Catona Colour Packs zijn beschikbaar van Caro’s Atelier (NL/EU) en Bol.com (NL).

Maat

De uiteindelijke deken is ongeveer 140 cm x 160 cm.

Draadspanning

Elk vierkantje is 11 cm na toer 6, voor het opspannen. Na het opspannen zijn de vierkantjes ongeveer 12 cm.

Voorbereiding

Zoek de 130 Old Lace Cutie Pie uit het kleurenpakket en houd deze appart. Gebruik deze kleur samen met de grote ballen van 50 g voor het hechten van de vierkantjes, het aannaaien van de knoppen en het maken van de rand van de deken.

Instructievideo

Er is een (Engelstalige) instructievideo beschikbaar met de afzonderlijke stappen om de Button Blanket te maken. Je kunt de Engelstalige video HIER VINDEN.


Afkortingen

 • 1l-open losse opening
 • 2hst-smh twee half stokjes samengehaakt over twee steken
 • beg begin
 • dst dubbel stokje
 • herh herhaal
 • hst half stokje
 • hv halve vaste
 • l losse
 • RhstA reliëf half stokje achterlangs
 • s steek
 • st stokje
 • v vaste
 • popcorn 5st in aangegeven steek, haal de haaknaald uit de werklus, steek de haaknaald door het eerste st, breng de werklus terug op de haaknaald, trek de lus door het eerste st, 1l
 • beg-popcorn 2l, 4st in aangegeven steek, haal de haaknaald uit de werklus, steek de haaknaald door het eerste 2l, breng de werklus terug op de haaknaald, trek de lus door het eerste 2l, 1l
 • PLT Pull Loop Through. Verwijder na het voltooien van de steek de werklus van de haaknaald, steek de haaknaald door de aangegeven steek, breng de werklus terug naar op de haaknaald, haal de werklus door de steek.
 • *…; herh van * nog 2 keer Herhaal de instructie, beginnend bij * en eindigend bij ; het aangegeven aantal keren
 • (…) 2 keer Herhaal de instructie in (…) het aangegeven aantal keren

Notities

De deken wordt gemaakt door van elke cutie pie eerst een vierkantje te haken, en dan de vierkantjes een rand te geven in de basiskleur 130 Old Lace. De rand wordt ook gebruikt om de vierkantjes te hechten.
Alle toeren van zowel het vierkant als de rand worden gemaakt met de rechterkant naar boven. De laatste rond de hele deken is ook gemaakt met de rechterkant naar boven.


Button Blanket – Gratis Haakpatroon

Vierkantjes

Haak 108 vierkantjes in totaal. Dit is één vierkantje van elk bolletje uit het kleurenpakket, met uitzondering van 130 Old Lace.

Toer 1 Met een willekeurige kleur uit het kleurenpakket, 4l en sluit in de eerste l om een ring te vormen, 5l (telt als 1st en 2l), in de ring werk (1st, 1l, 1st, 2l) 3 keer, 1v, 1l, sluit met 1hv in eerste 3l.
[2 st, 1 1l-open]

Toer 2 Hv tot 2l-open, beg-popcorn in 2l-open, *3l, 1st in 1l-open, 3l, popcorn in 2l-open; herh van * nog 3 keer, maar sla de laatste popcorn bij de laatste herhaling over, sluit met 1hv in beg-popcorn.
[1 popcorn, 1 st, 2 3l-open]

Toer 3 1l (telt niet als een steek), *1v in popcorn, (1v, 1hst, 2st) in 3l-open, 1dst in volgende st, (2st, 1hst, 1v) in 3l-open; herh van * nog 3 keer, sluit met 1hv in eerste v.
[3 v, 2 hst, 4 st, 1 dst]

Toer 4 2l (telt niet als een steek), 1hst in huidige steek, 1hst in volgende 4 steken, *5hst in volgende dst, 1hst in volgende 9 steken; herh van * nog 3 keer, maar sla de laatste 5 hst bij de laatste herhaling over, sluit met 1hv in eerste hst.
[13 hst, 1 hoek-hst]

Toer 5 4l (telt als 1st en 1l), (sla volgende steek over, 1st in volgende steek, 1l) 2 keer, sla volgende steek over, 1st in volgende steek, *5st in volgende hoek-hst (dit is de derde van 5 hst in de hoek), (1st in volgende steek, 1l, sla volgende steek over) 6 keer, 1st in volgende steek; herh van * nog 3 keer, maar sla de laatste 7 steken bij de laatste herhaling over, sluit met 1hv in eerste 3l.
[11 st., 6 1l-open, 1 hoek-st.]

Toer 6 2l (telt niet als een steek), 1st in huidige steek, 1st in volgende 8 steken, *5st in hoek-st, 1st in volgende 17 steken; herh van * nog 3 keer, maar sla de laatste 9 steken bij de laatste herhaling over, sluit met onzichtbare sluiting. Hecht af.
[21 st, 1 hoek-st]

Opspannen van vierkantjes

Aan het einde van toer 6 is het vierkantje ongeveer 11 cm. Als je je vierkantjes opspant, worden ze net iets scherper van vorm en geef je extra kwaliteit aan je deken. Span je vierkantjes op tot 12cm.

Lay-out

Hieronder vindt je een suggestie voor de indeling van je deken. De nummers komen overeen met de kleurnummers. Deze lay-out is natuurlijk een van de vele lay-outs die je kunt gebruiken. Zie DEZE POST van Cypress Textiles voor tips over het maken van een goede lay-out.

Hechten

De vierkantjes worden verbonden door een extra toer om elk vierkantje te haken, tijdens deze extra toer wordt het vierkantje verbonden met één of twee aangrenzende vierkantjes, afhankelijk van de lay-out.

Wanneer wordt verwezen naar een bepaalde steek in de hoek op het aangrenzende vierkantje, gebeurt dit volgens de werkrichting op het aangrenzende vierkantje. Het kan verwarring zijn omdat de vierkanten spiegelbeelden van elkaar zijn. Als je in de war raakt, kan de instructievideo je misschien helpen.

De middelste van de 3 steken in de hoek is niet verbonden met een ander vierkantje. Dit zorgt voor een opening op het kruispunt van de vierkantjes. Deze opening wordt gesloten wanneer de knoppen worden aangenaaid.

Rand om het eerste vierkantje

Met 130 Old Lace, staande RhstA in hoek-st, 2RhstA in dezelfde steek, *1RhstA in de volgende 21 steken, 3RhstA in hoek-st; herhaal van * nog 3 keer, sluit met onzichtbare sluiting in de eerste st. Hecht af.
[23 RhstA, 1 hoek-RhstA]

Hecht twee vierkantjes op slechts één rand

Met 130 Old Lace kant, staande RhstA in hoek-st, 2RhstA in dezelfde st, PLT bijbehorende steek op aangrenzend vierkant, dit is de eerste van de 3 steken in de hoek, (1RhstA in volgende st, PLT volgende steek op aangrenzend vierkant) 21 keer, 1RhstA in hoek-st, PLT volgende steek op aangrenzend vierkant, dit is de derde van de 3 steken in de hoek, 2RhstA in dezelfde hoek-st.
*1RhstA in de volgende 21 steken, 3RhstA in hoek-st; herh van * nog 2 keer, maar sla de laatste 3 hoeksteken bij de laatste herhaling over, sluit met een onzichtbare sluiting bij de eerste steek. Hecht af.
[23 RhstA, 1 hoek- RhstA]

Hecht twee vierkantjes op twee randen

Met 130 Old Lace kant, staande RhstA in hoek-st, 2RhstA in dezelfde st, PLT bijbehorende steek op aangrenzend vierkant, dit is de eerste van de 3 steken in de hoek, (1RhstA in volgende st, PLT volgende steek op aangrenzend vierkant) 21 keer, 1RhstA in hoek-st, PLT volgende steek op aangrenzend vierkant, dit is de derde van de 3 steken in de hoek, 1RhstA in dezelfde hoek-st.
1RhstA in dezelfde st, PLT bijbehorende steek op aangrenzend vierkant, dit is de eerste van de 3 steken in de hoek, (1RhstA in volgende st, PLT volgende steek op aangrenzend vierkant) 21 keer, 1RhstA in hoek-st, PLT volgende steek op aangrenzend vierkant, dit is de derde van de 3 steken in de hoek, 1RhstA in dezelfde hoek-st.
*1RhstA in de volgende 21 steken, 3RhstA in hoek-st; herh van * nog 1 keer, maar sla de laatste 3 hoeksteken bij de laatste herhaling over, sluit met een onzichtbare sluiting bij de eerste steek. Hecht af.
[23 RhstA, 1 hoek- RhstA]

Hecht alle andere vierkantjes

Herhaal het hechten voor alle vierkantjes en plaats ze in elke gewenste lay-out. Van de 108 vierkantjes kan het beste een 12 x 9 deken worden gemaakt.

Knopen

Naai met 130 Old Lace een knoop op elk van de kruispunten tussen de vierkantjes. Gebruik de 4 onbewerkte hoeksteken om de knoop aan te naaien. Naai de knoppen in een afwisselend patroon zodat er nooit twee dezelfde knoppen naast elkaar staan. Tip: knoop de draadjes achter de knoop voordat je ze inwerkt voor extra zekerheid.

Rand

Werk een laatste rand om de hele deken.

Toer 1 Met 130 Old Lace, een staande ** hst in een van de vier hoeken steken van de deken, 2hst in dezelfde st, *1hst in de volgende 23 steken, 1hst-smhg over de volgende twee steken, de eerste is de hoeksteek van het huidige vierkantje en de tweede is de hoeksteek van het volgende vierkantje, 1hst in de volgende 23 steken; herh van * tot het einde van de rand. Herh van ** nog 3 keer, sluit met 1hv in de eerste steek.

Toer 2 1l (telt niet als een steek), 1v in elke steek rond de hele deken, sluit met onzichtbare sluiting. Hecht af.

Afwerken

Werk alle draadjes weg. Span je deken op voor het beste resultaat.

#itsallinanutshell

Als je een Button Blanket maakt, zou ik het heel leuk vinden om hem te zien. Tag me op Instagram, of gebruik #itsallinanutshell om me te helpen om je deken te vinden.

With love,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2014-2024 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.


Discover more from It's all in a Nutshell Crochet

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

1 thought on “Button Blanket – Gratis Nederlands Haakpatroon”

Leave a Reply