Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

Bavarian Buster Blanket – Gratis Nederlands haakpatroon

Jullie reactie op mijn bijna-voltooide Bavarian Buster Blanket was overweldigend! Ik dacht niet veel van mijn restjesdeken met allemaal verschillende acryl garens, maar jullie vonden het allemaal zo leuk dat ik haast maakte met het online krijgen van het gratis patroon en instructievideo. En ik heb eindelijk die laatste draadjes ook weggewerkt! Hier vind je alle informatie die je nodig heeft om je eigen, king-size Bavarian Buster Blanket te maken.

Handige Links

Materialen

2600g Double Knit (DK) garen, dit komt overeen met 26 volle bollen van de meeste acryl garens. Ik heb losse bollen, halve bollen, verschillende garensoorten en willekeurige kleuren en hoeveelheden gebruikt. Al het garen dat ik gebruikte was of overgebleven van andere projecten, of bollen waar ik geen doel voor had. Ik moedig je aan om willekeurig garen uit je voorraad en overgebleven bollen te gebruiken. Zo gebruik je al je garen op dat je liever niet weg wilt gooien, maar ook een bestemming voor hebt. Mijn kleuren zijn verschillende tinten rood, roze, paars, groen, blauw en zelfs bruin en zwart.

Hoofdkleur (HK) – 500g in één kleur DK yarn voor de laatste ronde van de vierkanten, de hechting en de rand. Ik heb 5 bollen Scheepjes Coulor Crafter Velvet in de kleur Taylor (842) gebruikt.
UPDATE: Scheepjes Colour Crafter Velvet is niet meer verkrijgbaar. Een goede vervanger is Scheepjes Colour Crafter in een blauwe kleur.

4.0mm haaknaald

Afkortingen

4-dst-smh         vier dubbelstokjes samengehaakt
4-RdstA-smh   vier reliëf dubbelstokjes achterlangs samengehaakt
8-RdstA-smh   acht reliëf dubbelstokjes achterlangs samengehaakt
dst                       dubbelstokje
hst                       half stokje
hv                        halve vaste
l                           losse
l-open                losse opening
v                           vaste

Maat

De uiteindelijke maat van de deken is 200 cm x 250 cm.
De deken bestaat uit 20 vierkanten van elk 50 cm x 50 cm.

Video

Om je bij iedere stap te helpen heb ik een volledige Engelstalige instructievideo waarin ik laat zien hoe je de deken maakt. De RECHTSHANDINGE en LINKSHANDIGE video’s vind je hier:

Notities en Tips

De halve vaste en losse-openingen (5l en 2l) in het patroon worden niet meegenomen in de steekaantallen aan het eind van iedere toer. Dit is om het overzichtelijk te houden en het makkelijker te maken om je steekgroepen te tellen.

De vierkanten zijn redelijk groot en daarom heeft de deken veel garen nodig. Je kunt de vierkanten eenvoudig kleiner maken door toeren 15 t/m 18 of zelfs toeren 13 t/m 18 weg te laten. Ga verder met toeren 19 en 20 als je voelt dat het vierkant zo groot is als je wilt. Werk de rest van de deken af zoals aangegeven in het patroon.

De rand is optioneel. Als je geen hoofdkleur garen meer hebt, kunt je de rand eenvoudig weglaten.

Als je veel willekeurige bollen garen hebt die allemaal gedeeltelijk zijn gebruikt, gebruik dan een garenwinder om ze op te winden tot nette bollen voordat je aan het project begint. Dit helpt je om je projecttas netjes te houden.


Bavarian Buster Blanket – Gratis Haakpatroon

Vierkanten

Maak 20 vierkanten voor een deken met 4 x 5 vierkanten.

Toer 1 Met een willekeurige kleur, 6l, hv in eerste l om een ring te vormen, *5l, 4-dst-smh in de ring, 5l, hv in de ring; herhaal vanaf * nog 3 keer. Sluit met hv bij het begin van de eerste 5l. Hecht af.
[4 4-dst-smh]

Toer 2 Hecht een nieuwe kleur garen aan met hv in de ring en bedek de hv dat er al is, *2l, 12dst in volgende 4-dst-smh, 2l, hv in ring; herhaal vanaf * nog 3 keer. Sluit met hv bij het begin van de eerste 2l. Hecht af.
[4 12dst-groepen]

Toer 3 Hecht een nieuwe kleur aan met hv tussen de 4e en 5e dst van een 12dst-groep, *5l, 4-RdstA-smh in de volgende 4 steken, 5l, hv tussen de 8e en 9e steek van de huidige 12dst-groep, 5l, 8-RdstA-smh in de volgende 8 steken, 5l, hv tussen het 4e en het 5e dst van de volgende     12dst-groep; herhaal vanaf * nog 3 keer. Hecht niet af.
[4 4-RdstA-smh, 4 8-RdstA-smh]

Toer 4 *2l, 12dst in volgende 4-RdstA-smh, 2l, hv in hv van vorige toer, 2l, 8dst in volgende 8-RdstA-smh, 2l, hv in hv van vorige toer; herhaal vanaf * nog 3 keer. Hecht af.
[4 12dst-groepen, 4 8dst-groepen]

Toer 5 Hecht een nieuwe kleur aan met hv tussen de 4e en 5e steek van een 12dst-groep, *5l, 4-RdstA-smh in de volgende 4 steken, 5l, hv tussen de 8e en 9e steek van de huidige 12dst-groep, herhaal (5l, 8-RdstA-smh in de volgende 8 steken, 5l, hv tussen het 4e en het 5e steek van de volgende dst-groep) tot 12dst-groep dat de hoeksteek is; herhaal vanaf * nog 3 keer. Hecht niet af.
[4 4-RdstA-smh, 8 8-RdstA-smh]

Toer 6 *2l, 12dst in volgende 4-RdstA-smh, 2l, herhaal (hv in hv van vorige toer, 2l, 8dst in volgende 8-RdstA-smh, 2l, hv in hv van vorige toer) tot de hoeksteek; herhaal vanaf * nog 3 keer. Hecht af.
[4 12dst-groepen, 8 8dst-groepen]

Toer 7 en 8 Herhaal toer 5 en 6 met een nieuwe kleur.
[4 12dst-groepen, 12 8dst-groepen]

Toer 9 en 10 Herhaal toer 5 en 6 met een nieuwe kleur.
[4 12dst-groepen, 16 8dst-groepen]

Toer 11 en 12 Herhaal toer 5 en 6 met een nieuwe kleur.
[4 12dst-groepen, 20 8dst-groepen]

Toer 13 en 14 Herhaal toer 5 en 6 met een nieuwe kleur.
[4 12dst-groepen, 24 8dst-groepen]

Toer 15 en 16 Herhaal toer 5 en 6 met een nieuwe kleur.
[4 12dst-groepen, 28 8dst-groepen]

Toer 17 en 18 Herhaal toer 5 en 6 met een nieuwe kleur.
[4 12dst-groepen, 32 8dst-groepen]

Toer 19 Herhaal toer 5 met de hoofdkleur.
[4 4-RdstA-smh, 36 8-RdstA-smh]

Toer 20 4v in volgende 5l-open, *3v in volgende 4-RdstA-smh (dit is de hoeksteek), herhaal (4v in volgende 5l-open) 20 keer; herhaal vanaf * nog 3 keer, maar sla de laatste 4 v over, sluit met hv op de eerste v. Hecht af.
[328 v, 4 hoek-v]

Ieder vierkant is ongeveer 50 cm x 50 cm.

Hechten

Gebruik de hoofdkleur om de vierkanten aan elkaar te haken, je kunt enige techniek gebruiken dat je mooi vindt. De techniek dat ik hier geef is de techniek dat ik in mijn deken gebruik, namelijk de vierkanten met vasten aan de voorkant van de deken hechten. Bij het hechten van de deken kun je de vierkanten in een willekeurig patroon neerleggen, leg ze in 4 rijen (horizontaal) en 5 kolommen (verticaal) neer.

Hecht twee vierkanten door ze met de verkeerde kanten naar elkaar toe te leggen, v door elke overeenkomstige steek op beide vierkanten, beginnend in de hoeksteek van elke vierkant. Werk een v door elke steek tot de hoeksteek aan het einde van de eerste rand. Ga verder met het samenhaken van het tweede stel vierkanten, herhaal totdat alle 4 vierkanten in horizontale richting zijn samengehaakt. Herhaal nogmaals voor de andere twee horizontale rijen van de deken.

Vervolg nu door het samenhaken van de vierkanten in de verticale richting te herhalen. De hoekvaste-steek van de vierkanten bevat een steek uit beide verbindingsrichtingen.

Optionele Rand

Toer 1 Hecht de hoofdkleur aan in een willekeurige hoeksteek (dit is de 2e van de 3 v in de 4-RdstA-smh) met een hv, 1l (telt niet als een steek), 3v in dezelfde hoeksteek, *1v in de volgende steek tot de volgende hoeksteek, 3v in hoeksteek (de tweede steek is de nieuwe hoeksteek); herhaal van * tot einde, maar sla de laatste 3 v over, sluit met hv op de eerste steek.
[336 v, 4 hoek-v]

Toer 2 1hv tot de volgende hoeksteek, 2l (telt niet als een st), *5hst in de hoeksteek, 1hst in de volgende steek tot de volgende hoeksteek; herhaal van * tot einde, sluit met hv op de eerste steek. Hecht af.
[352 hst, 4 hoek hst]

Afwerken

Werk alle draadjes weg. Voor het mooiste resultaat, was je deken en span hem op. De deken is groot en zwaar en zal met verloop van tijd uitzakken.


Mijn Bavarian Buster Blanket is een geliefde deken in mijn huis en wordt elke dag gebruikt. Mijn jongens gebruiken het als ze ‘s ochtends tv kijken, ze kruipen er onder in hun pyjama, ongeacht het weer. Zelfs mijn oude kater Jack geniet van de deken.

Als je zelf een Bavarian Buster Blanket maakt, zou ik het heel leuk vinden om het te zien. Tag me op Instagram of gebruik #itsallinanutshell om me te helpen om het te vinden.

Veel liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

2 thoughts on “Bavarian Buster Blanket – Gratis Nederlands haakpatroon”

Leave a Reply