Crochet, Free pattern, instruction video, Nederlands

Morvan Blanket – Gratis Nederlands Haakpatroon

Ben je op zoek naar een ontspannend “TV-project”, een project waarvoor je weinig hoeft na te denken, dan ben je op het juiste adres. Mijn Morvan Blanket, vernoemd naar de prachtige Morvan-streek in Frankrijk, is precies wat je zoekt. Het is een ontspannend haakpatroon met slechts één steekje waarin twee Scheepjes Whirls uit de Ombré-collectie de deken een fantastische kleurboost geven. Nog een bonus van mijn Morvan Blanket is dat er maar 8 draadjes zijn om weg te werken! In deze post vind je het gratis Nederlandstalige haakpatroon en de gratis Engelstalige instructievideo.

Middelen

Materials

2 x Scheepjes Ombré Whirls
Color A – 1 x Citrus Squeeze (563)
Color B – 1 x Shrinking Violet (558)

3.5mm haaknaald

Scheepjes Whirl is verkrijgbaar bij Caro’s Atelier (NL), Marlaine.nl (NL), Creahuys 41 (NL) en nog veel meer Scheepjes leveranciers.

Draadspanning en Maat

De draadspanning van de deken is 28 steken x 32 rijen en meet 10cm x 10cm. De finale maat van de deken is 90cm x 110cm.

Afkortingen

  • L losse
  • L-open losse opening
  • v vaste
  • volg volgende
  • hv halve vaste

Notities

Begin aan de buitenkant van beide Ombré Whirls. Dit is het lichtste punt van het garen.

Plaats bij het maken van de losse ketting een steekmarkeerder elke 20 steken om bij te houden hoeveel steken je hebt gemaakt.

Er is geen voor- of achterkant van de deken, hij is volledig dubbelzijdig.

Knip tijdens Deel 1 van de deken de draad niet af na elke rij, maar draag deze langs de zijkant van de deken mee omhoog. Laat bij het werken met Kleur A, Kleur B aan de rand van de deken liggen. Als je twee rijen in Kleur A hebt gehaakt, wissel naar Kleur B en laat Kleur A aan de rand van de deken liggen. Op deze manier wordt er tijdens het werken aan Deel 1 altijd één kleur aan de zijkant van de deken gelaten.

Om het omhoog meenemen van het garen aan de zijkant van de deken netjes te doen, do je het volgende aan het einde van een rij: wissel van Kleur A naar Kleur B met de laatste omslag van de laatste vaste, en wanneer je de eerste vaste in Kleur B haakt, haal dan de draad van Kleur A omhoog en werk over Kleur A met de eerste vaste in Kleur B. Werk de volgende steken in Kleur B, negeer Kleur A en laat Kleur A aan de rand van de deken liggen. Volg dezelfde procedure om van Kleur B naar Kleur A te wisselen. Op deze manier wordt het garen dat je niet gebruikt, omhoog gedragen door de eerste steek aan de rand van de deken. Als je goed kijkt, zie je dat het garen omhoog wordt gedragen, maar zelfs van een afstandje is het bijna niet te zien. Werkrichting van Deel staat vermeld in het schema. Aan het einde van Deel 1 wordt de deken een kwart slag gedraaid om Deel 2 te haken.


Instructievideo’s

Ik heb Engelstalige linkshandige en rechtshandige instructievideo’s waarin ik stap-voor-stap de Morvan Blanket laat zien.


Patroon

Deel 1 / Paneel A

In Deel 1 werken we Paneel A waarbij we alternerend twee rijen mos-steek in Kleur A afwisselen met twee rijen mos-steek in Kleur B. Begin en eindig met Kleur A.

Rij 1
Met Kleur A, 242L, begin in tweede L vanaf de haaknaald met 1v, *1L, sla volg L over, 1v in volg L; herhaal van * tot eind. Wissel naar Kleur B tijdens de laatste steek. Keer.
[121 v, 120 1L-open]

Rij 2
Met Kleur B, 1L (telt hier en verder niet als een steek), 1v in eerste steek, *1v in volg 1L-open, 1L, sla volg v over; herhaal van * tot (1v, 1 1L-open, 1v) over is, 1L, sla volg v over, 1v in laatste 1L-open, 1v in laatste steek. Keer.
[122 v, 119 1L-open]

Rij 3
Ga verder met Kleur B, 1L, 1v in eerste steek, *1L, sla volg v over, 1v in volg 1L-open; herhaal van * tot er 2 v over zijn, 1L, sla volg v over, 1v in laatste steek. Wissel naar Kleur A tijdens de laatste steek. Keer.
[121 v, 120 1L-open]

Rij 4
Met Kleur A, 1L, 1v in eerste steek, *1v in volg 1L-open, 1L, sla volg v over; herhaal van * tot er (1v, 1 1L-open, 1v) over is, 1L, sla volg v over, 1v in laatste 1L-open, 1v in laatste steek. Keer.
[122 v, 119 1L-open]

Rij 5
Ga verder met Kleur A, 1L, 1v in eerste steek, *1L, sla volg v over, 1v in volg 1L-open; herhaal van * tot er 2 v over zijn, 1L, sla volg v over, 1v in laatste steek. Wissel naar Kleur B tijdens de laatste steek. Keer.
[121 v, 120 1L-open]

Rij 6 –245
Herhaal Rijen 2-5, en eindig met een herhaling van Rijen 4 en 5 in Kleur A.
Na Rij 245 is de deken 90cm x 90cm. Hecht beide kleuren af.
Aan het eind van Deel 1 ziet je deken er zo uit.

Deel 2

Roteer de deken een kwartslag zodat de strepen verticaal georiënteerd zijn. Werk Deel 2 langs de onderkant van de deken. Het maakt niet uit welke kant je als voorkant van de deken gebruikt, de deken is volledig identiek aan weerskanten.

Haak Paneel B met Kleur A tot al het garen van Kleur A op is. Haak dan Paneel C met Kleur B in hetzelfde stekenpatroon als Paneel B tot al het garen van Kleur B op is.

Paneel B

Rij 1
In deze Rij haak je een basis rij om verder te gaan met het patroon langs de onderkant van de deken. Behalve de eerste en laatste rij, hebben elke twee rijen die in één kleur gehaakt zijn in Deel 1 een setje van (1v, 1 1L-open) langs de zijkant.
Hecht Kleur A aan langs de zijkant van de eerste steek van Rij 1 van Deel 1 met een hv, 1L (telt niet als een steek), 1v in de zijkant van de eerste waar ook de hv in is gemaakt, 1L, *1v in de zijkant van de volg v van de volgende rij, 1L, sla de volgende v over; herhaal van * tot laatste rij van Deel 1, 1v in de zijkant van de volg v van de tweede laatste rij, 1L, 1v in de zijkant van de laatste v van Deel 1. Keer.
[123 v, 122 1L-open]

Rij 2
Ga verder met Kleur A, 1L (telt hier en verder niet als een steek), 1v in eerste steek, *1v in volg 1L-open, 1L, sla volg v over; herhaal van * tot er (1v, 1 1L-open, 1v) over is, 1L, sla volg v over, 1v in laatste 1L-open, 1v in laatste steek. Keer.
[124 v, 121 1L-open]

Rij 3
Ga verder met Kleur A, 1L, 1v in eerste steek, *1L, sla volg v over, 1v in volg 1L-open; herhaal van * tot er 2 v over zijn, 1L, sla volg v over, 1v in laatste steek. Keer.
[123 v, 122 1L-open]

Rij 4 –30
Herhaal Rijen 2 en 3 tot Kleur A op is. Als je meer (of minder) dan 30 rijen haakt is helemaal niet erg. Hecht Kleur A af.

Paneel C

Wissel naar kleur B tijdens de laatste steek van Paneel B, en ga verder met het werken van rijen 2 en 3 zoals in Paneel B tot Kleur B op is. Er zijn ongeveer 35 rijen in Paneel C. Hecht Kleur B af. Werk alle draadjes weg en span je deken op tot de opgegeven afmetingen.


Als jij je eigen Marvan Blanket maakt zou ik het heel leuk vinden om hem te zien. Gebruik hashtag #itsallinanutshell op Instagram of deel je in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts groep op Facebook.

Veel liefs,
Esther

logo it's all in a nutshell

Follow me on

FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

© COPYRIGHT IT’S ALL IN A NUTSHELL. ALL RIGHTS RESERVED.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.