Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

Biesbosch Blanket – Gratis Nederlands Haakpatroon

Deze blogpost bevat het gratis haakpatroon voor mijn Biesbos deken, gemaakt van Scheepjes Stone Washed XL en River Washed XL. De deken is lekker warm, perfect voor een koude avond op de bank.

Handige Links

Materialen

Kleur van binnenkant vierkantjes:
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Red Jasper (847)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Corundum Ruby (848)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Yellow Jasper (849)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Deep Amethyst (851)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Coral (856)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Lilac Quartz (858)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Lepidolite (870)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Morganite (874)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Rhodochrosite (875)
            1 x Scheepjes Stone Washed XL – Tourmaline (876)
            1 x Scheepjes River Washed XL – Eisack (975)
            1 x Scheepjes River Washed XL – Ural (977)
            1 x Scheepjes River Washed XL – Mersey (979)
            1 x Scheepjes River Washed XL – Murray (978)
            1 x Scheepjes River Washed XL – Mekong (983)
            1 x Scheepjes River Washed XL – Ganges (985)
            1 x Scheepjes River Washed XL – Seine (987)
            1 x Scheepjes River Washed XL – Severn (993)

Kleur voor rand vierkantjes, hechten vierkantjes en de rand van de deken:
            16 x Scheepjes Stone Washed XL – Moon Stone (841)

5.5mm haaknaald
steekmarkeerders
stopnaald

Scheepjes Stone Washed XL en River Washed XL is beschikbaar van Caro’s Atelier (NL/BE) en heel veel Scheepjes winkels.


Afkortingen

2st-smh  twee stokjes samengehaakt over de aangegeven steken
AK  achterkant naar je toe
AL  achterste lus alleen
beg-cl  begin cluster. 2L, (draad omslaan, haal een lus op, haal 2 lussen af) twee keer, draad omslaan, haal alle 3 lussen af
cl  cluster. draad omslaan, haal een lus op, haal 2 lussen af) 3  keer, draad omslaan, haal alle 4 lussen af
GK  goede kant naar je toe
hv  halve vaste
krabsteek  omgekeerde vaste, met andere woorden, haak vaste in de “verkeerde” tegenovergestelde richting
losse
L-open  losse opening(en)
MS  markeer steek
PM  plaats markeerder in laatste gewerkte steek
st  stokje
vaste

Maat

Wanneer de deken klaar is, is het ongeveer 110cm x 160cm.

Aantekeningen

Het aantal steken dat voor de vierkantjes gegeven is, is per kant zonder de losse steken die de hoeken vormen.
Voel je vrij om meer of minder vierkantjes te maken om de grootte van de deken aan te passen aan je behoeften.


Instructievideo’s

Ik heb Engelstalige instructievideo’s beschikbaar waarin ik laat zien hoe je de vierkantjes haakt, ze aan elkaar haakt, en de rand haakt. De video’s zijn beschikbaar in een linkshandige en rechtshandige versie.


Patroon – Biesbosch Blanket

Vierkantjes

Toer 1 (GK) Met een van de kleuren voor de binnenkant van de vierkantjes, 3L, sluit met hv in eerste steek om een ring te vormen, 5L (telt als 1st en 3L), (1st in ring, 3L) 3 keer, sluit met hv in tweede begin losse. [1 st]

Toer 2 (GK) Hv naar 3L-open, (beg-cl, 3L, 1cl) in 3L-open, *2L, 1st in volgende st, 2L, (1cl, 3L, 1cl) in 3L-open; herhaal van * tot einde maar sla laatste steken in 3L-open over, sluit met hv in eerste steek. [2 cl, 2 2L-open, 1 st]

Toer 3 (GK) Hv naar 3L-open, (beg-cl, 4L, 1cl) in 3L-open, *3L, 2st-smh in volgende 2 2L-open, 3L, (1cl, 4L, 1cl) in 3L-open; herhaal van * tot einde maar sla laatste steken in 3L-open over, sluit met hv in eerste steek. [2 cl, 2 3L-open, 1 2st-smh]

Toer 4 (GK) Hv naar 4L-open, 2L (telt als 1st), (2st, 2L, 3st) in 4L-open, *4st in volgende 2 3L-open, (3st, 2L, 3st) in 4L-open; herhaal van * tot einde maar sla laatste steken in 4L-open over, hecht af en sluit met onzichtbare sluiting. [14 st]

Toer 5 (GK) Met Stone Washed XL in kleur “Moon Stone”, staande v in een willekeurige 2L-open, 1v in dezelfde 2L-open, PM, 1v in dezelfde 2L-open, *1v in AL van volgende 14 steken, (2v, PM, 1v) in 2L-open; herhaal van * tot einde maar sla laatste 3 steken over, sluit met hv in eerste steek, hv naar MS. Keer. [16 v]

Toer 6 (AK) 1L (telt niet als een steek), *(2v, PM, 1v) in MS, 1v in volgende 16 steken; herhaal van * tot einde, sluit met hv in eerste steek, hv naar MS. Keer. [18 v]

Toer 7 (GK) 1L (telt niet als een steek), *3v in MS, 1v in volgende 18 steken; herhaal van * tot einde, hecht af en sluit met onzichtbare sluiting. [20 v] Ieder vierkantje is ongeveer 15.5cm. Werk 4 vierkantjes voor elke kleur met uitzondering van Deep Amethyst (851) en Mersey (979) waarvoor je slechts 3 vierkantjes maakt. Gebruikt de kleur voor de binnenkant van de vierkantjes voor Toeren 1 tot 4, en Stone Washed XL in kleur “Moon Stone” voor Toeren 5 tot 7.

Hechten van vierkantjes

Rangschik de vierkanten zoals in bovenstaand diagram of gebruik je eigen indeling. De vierkantjes worden in ononderbroken rijen aan elkaar gehaakt, vierkant voor vierkant tot de hele rij aan elkaar zit. Erg belangrijk: knip de draad niet af wanneer je 2 vierkanten aan elkaar hebt, maar pas als de hele rij aan elkaar zit. Haak eerst alle horizontale rijen van de deken aan elkaar en dan daarna de verticale rijen.

Rechtshandigen haken de vierkantjes aan elkaar van rechts naar links, linkshandigen van links naar rechts. Nog iets dat ERG belangrijk is: wees er zeker van dat je vierkantjes niet gedraaid of verkeerd om zitten, vooral als je nog maar 1 of 2 rijen aan elkaar hebt.

Misschien voel je je een beetje verloren als je deze aanwijzingen voor het aan elkaar haken leest. Ik zal je de stappen laten zien in deze Engelstalige video, misschien helpt dat om het proces duidelijk en zichtbaar te maken.

Horizontaal

Maak een schuiflus op je haaknaald en leg de eerste twee vierkanten die aan elkaar gehaakt moeten worden naast elkaar met de goede kant naar boven, ofwel met de verkeerde kanten tegen elkaar. Haak een halve vaste door de hoek vaste van beide vierkanten, wees er zeker van dat je werkdraad ONDER je werk ligt en tussen de vierkanten. Je haakt de vierkanten aan elkaar door één voor één de achterste lusjes van de tegenover elkaar liggende steken op te nemen. Dit zijn dus de meest binnenste lusjes van de steken als de vierkanten naast elkaar liggen.

Steek je haaknaald van voor naar achter door het binnenste lusje van de eerste steek. Steek daarna je haaknaald (ook van voor naar achter) door het binnenste lusje van de eerste steek van het tegenoverliggende vierkant, maak een omslag en haal de draad door alle lussen op de naald om de halve vaste te maken. Ga verder met de volgende steek en haak op dezelfde manier alle vaste met halve vaste aan elkaar.

Aan het eind gekomen van de eerste twee vierkanten maak je nog een halve vaste door de hoek vaste. KNIP de draad NIET AF, maar ga verder met de volgende twee vierkanten.

Leg de volgende twee vierkanten die aan elkaar moeten op de juiste plek naast de eerste twee vierkanten. Let extra goed op dat ze in de juiste volgorde liggen, het is verbazend eenvoudig om ze gespiegeld aan elkaar te zetten.

Vervolg door een halve vaste door de hoek vaste van de nieuwe vierkanten te maken en haak dan ook elk van steken aan elkaar op precies dezelfde manier als de eerste vierkanten. Ga zo door tot alle vierkanten van deze rij aan elkaar zijn gehaakt. Nu mag de draad worden afgeknipt.

Op dezelfde manier haak je alle horizontale rijen aan elkaar. Kijk zorgvuldig of je eerder aan elkaar gehaakte vierkanten niet gedraaid liggen als je van de ene rij naar de andere gaat.

Verticaal

Werk op dezelfde manier de verticale verbindingen van de deken.

Een tip, hoewel niet strikt noodzakelijk: mijn naden zijn naar mijn idee meer flexibel als ik het volgende doe op een kruispunt: Haak 1 vaste door de hoek van de vierkanten waaraan je werkt, 1 losse (om de halve vasten van de horizontale verbinding te bedekken), 1 vaste door hoek van de volgende twee vierkanten. Door een vaste te haken in plaats van een halve vaste en ook door de extra losse vind ik dat de verbinding meer natuurlijk lijkt en minder de neiging heeft om in elkaar te trekken.

Rand

Toer 1 Hecht Stone Washed XL in kleur “Moon Stone” aan in een willekeurige  hoeksteek van de deken (dit is de tweede van de 3 v in een hoek) met een staande v in de AL, 2v in AL van dezelfde steek, v in AL van alle steken tot de volgende hoek van de deken (werk ook een v aan weerskanten van een naad tussen twee vierkantjes), 3vc in AL van volgende hoeksteek; herhaal van * tot einde maar sla laatste 3 steken over, sluit met hv in eerste steek.

Toer 2 1L, krabsteek in elke steek helemaal rond, sluit met hv in eerste steek, hecht af.

Afwerken

Werk alle draadjes weg en span de deken op op de aangegeven afmetingen.


Schema


Social Media

Als je mijn video’s gebruikt om iets moois te maken, of je wilt me gewoon je werk laten zien, gebruik dan hashtag #itsallinanutshell op Instagram om me te helpen het te vinden, of deel je werk in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts groep op Facebook.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply