Crochet, Nederlands, Pattern

Nederlandse vertaling Around the Bases CAL week 2

Het patroon van Around the Bases CAL week 2 heeft popcornsteken in een andere kleur dan de rest van de steken. We maken de popcornsteken net iets anders dan je misschien gewend bent, dus let even goed op. Deze popcorn maken we met halfstokjes en niet met stokjes.

This is the Dutch translation of week 2 of Around the Bases CAL. If you don’t speak Dutch the original English version is the one you want. I also have a video tutorial for week 2.

Algemene informatie

We gaan verder waar we na afloop van week 1 zijn gebleven. Je kunt alle informatie voor Around the Bases CAL in het Nederlands hier vinden.

Steken en afkortingen

  • l – losse
  • hv – halve vaste
  • v – vaste
  • hst – halfstokje
  • st – stokje
  • ** herhaal voor elke zijde van je vierkant
  • * herhaal binnen één zijde van je vierkant
  • 5-hst popcorn – maak 5hst in dezelfde steek. Haal je haaknaald uit de laatste steek en maak de lus groot genoeg open dat hij niet per ongeluk losraakt. Steek je haaknaald in de eerste van de 5 hst EN in de open lus. Trek de lus week strak en haal door het eerste hst. Haak 1l. Vergeet deze 1l niet!

Even vooraf

In principe beginnen we iedere toer in de hoek, uitzonderingen worden expliciet aangegeven. Het begin van iedere toer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt een staande steek maken, maar je kunt ook losse gebruiken. De keuze is aan jou. We gaan niet vermelden wanneer je van kleur moet wisselen, ook deze keuze is aan jou. Indien je twee toeren achter elkaar dezelfde kleur gebruikt kun je met halve vasten naar de hoekopening gaan om daar vervolgens weer verder te haken volgens het patroon. Ook dan kun je kiezen om met een staande steek of losse te beginnen.

Steekverhouding bij de start

Je begint week 2 met {een veelvoud van 6 + 3} steken. Je hebt bijvoorbeeld 21, 27, 33, 39, 45, 51, 57, 63, 69, 75, 81, 87, 93, 99, 105, 111 of 117 steken voordat je begint met het patroon van deze week. We gaan 5 toeren haken en in totaal 11 steken aan elke zijde toevoegen.

Kleuren

Je kunt je deken natuurlijk in zo veel of zo weinig kleuren maken als je zelf wilt. Er zijn genoeg dames die hun deken in slechts één kleur maken, dan worden de steken heel mooi zichtbaar. Mocht je meerdere kleuren gebruiken kun je het beste 3 kleuren gebruiken voor het patroon van deze week. Eén kleur voor toer 5 tot 7 met een tweede kleur voor de popcornsteken en een derde kleur voor toer 8 en 9. Daarnaast zal het het leukst uitzien als de kleur van toer 8 en 9 contrasteerd met de kleur van toer 7.


Around the Bases – Gratis Haakpatroon Deel 2

Toer 5

Deze toer zal 2 steken toevoegen aan elke zijde van je granny. Begin in een hoek naar keuze of ga met halve vasten naar de hoekopening als je dezelfde kleur gebruikt.

** Haak (1st, 3l, 1st) in de hoeklossen. Haak 1st in de achterste lus van elke steek van de vorige toer. **  Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.

Toer 6

Deze toer zal 2 steken toevoegen aan elke zijde van je granny. Begin in een hoek naar keuze of ga met halve vasten naar de hoekopening als je dezelfde kleur gebruikt.

Indien je een tweede kleur voor de 5-hst popcorn gebruikt willsel je van kleur bij de laatste omslag en doorhalen van het hst voor de popcorn. Gebruik de 1l van de popcorn om weer van kleur te wisselen. Neem de tweede kleur die je niet gebruikt mee terwijl je haakt.

** Haak (1hst, 3l, 1hst) in de hoek en haak 5hst in de volgende 5 steken.

*Haak een 5-hst popcorn in de volgende steek, en 5hst in de volgende 5 steken. * Herhaal van * tot * tot einde van de zijde. **

Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.

Toer 7

Deze toer zal 2 steken toevoegen aan elke zijde van je granny. Begin in een hoek naar keuze of ga met halve vasten naar de hoekopening als je dezelfde kleur gebruikt.

** Haak (1st, 3l, 1st) in de hoeklossen. Haak 1st in elke steek van de vorige toer en ook 1st op de popcorn. Er moeten 5 stokjes tussen de popcornsteken zitten. **  Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.

Het is verstandig aan het eind van toer 7 je steken te tellen, je hebt namelijk makkelijk eentje te veel of te weinig gehaakt in toer 7. Je moet nu in totaal 6 steken meer hebben dan aan het begin van toer 5. Je moet nu 27, 33, 39, 45, 51, 57, 63, 69, 75, 81, 87, 93, 99, 105, 111, 117 of 123 steken per zijde hebben.

Toer 8

Werk je vasten niet te vast in toer 8 en 9. Indien je het fijn vindt kun je een grotere haaknaald gebruiken. Deze toer zal 2 steken toevoegen aan elke zijde van je granny. Begin in een hoek naar keuze of ga met halve vasten naar de hoekopening als je dezelfde kleur gebruikt.

** Haak (1v, 2l, 1v) in de hoeklossen. Haak 1v in elke steek. **  Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.

Toer 9

Deze toer zal 3 steken toevoegen aan elke zijde van je granny. Begin in een hoek naar keuze of ga met halve vasten naar de hoekopening als je dezelfde kleur gebruikt.

** Haak (2v, 2l, 1v) in de hoeklossen. Let op dat de hoek asymmetrisch is. Haak 1v in elke steek. **  Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste v.


Aantal steken aan het eind van week 2

Deze week heb je in totaal 11 steken toegevoed aan je granny.  Je hebt nu 32, 38, 44, 50, 56, 62, 68, 74, 80, 86, 92, 98, 104, 110, 116, 122 of 128 steken aan elke zijde waarbij we de hoeklossen niet meetellen.

Het resultaat voor deze week

Hier kun je zien hoe mijn eerste week geworden is.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

1 thought on “Nederlandse vertaling Around the Bases CAL week 2”

Leave a Reply