Crochet, Nederlands, Pattern

Nederlandse vertaling Around the Bases CAL week 4

Het is week 4 van Around the Bases crochet along en deze week zien we sterren, maar dan op een goede manier. De stersteken die we deze week maken bestaan uit twee toeren waarbij we eerst de basis maken om op de terugweg de steek af te maken.

This is the Dutch translation of week 4 of Around the Bases CAL. If you don’t speak Dutch the original English version is the one you want. I also have a video tutorial for week 4.

Algemene informatie

We gaan verder waar we na afloop van week 3 zijn gebleven. Je kunt alle informatie voor Around the Bases CAL in het Nederlands hier vinden.

Steken en afkortingen

  • l – losse
  • hv – halve vaste
  • v – vaste
  • hst – halfstokje
  • st – stokje
  • ** herhaal voor elke zijde van je vierkant
  • * herhaal binnen één zijde van je vierkant

Even vooraf

In principe beginnen we iedere toer in de hoek, uitzonderingen worden expliciet aangegeven. Het begin van iedere toer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt een staande steek maken, maar je kunt ook losse gebruiken. De keuze is aan jou. We gaan niet vermelden wanneer je van kleur moet wisselen, ook deze keuze is aan jou. Indien je twee toeren achter elkaar dezelfde kleur gebruikt kun je met halve vasten naar de hoekopening gaan om daar vervolgens weer verder te haken volgens het patroon. Ook dan kun je kiezen om met een staande steek of losse te beginnen.

Steekverhouding bij de start

Je begint week 4 met een {veelvoud van 3 + 2} steken. Je hebt bijvoorbeeld 53, 59, 65, 71, 77, 83, 89, 95, 101, 107, 113, 119, 125, 131, 137, 143 of 149 steken voordat je begint met het patroon van deze week. We gaan 2 keer 2 toeren haken en in totaal 9 steken aan elke zijde toevoegen. Let even op dat de eerste groep (toer 17 & 18) net niet hetzelfde is als de tweede groep (toer 19 en 20). Let ook even op dat de foto instructies hieronder worden gedaan op een basisrij van stokjes terwijl we in week 3 zijn gestopt met vasten. Maak je hier dus geen zorgen over.

Stersteek

Er zijn een aantal manieren om stersteken te maken. Wij maken onze stersteken met halfstokjes in de hoeken alsook in de tweede toer om de sterren af te maken. Als je dit niet helemaal kunt volgen, kijk vooral rustig naar de foto’s of even naar de video.

Kleuren

Je kunt je deken in zo veel of zo weinig kleuren maken als je zelf wilt. Er zijn genoeg dames die hun deken in slechts één kleur maken, dan worden de steken heel mooi zichtbaar. Mocht je meerdere kleuren willen gebruiken deze week is het waarschijnlijk het mooist als je toer 17 & 18 in één kleur maakt en toer 19 & 20 in een tweede kleur.

Extra hulp

Er is extra hulp beschikbaar, mocht je het nodig hebben.


Around the Bases – Gratis Haakpatroon Deel 4

Toer 17

Toer 17 & 18 vormen samen één rij stersteken en zal 5 steken toevoegen aan iedere zijde van je granny. Begin in een hoek naar keuze.

Zorg dat je de voorkant van je deken naar je toe hebt. In deze toer gaan we de onderkant van de stersteken maken. Werk alleen in de achterste lussen van de steken van toer 16.

** Haak (2hst, 2l, 2hst) in de hoeklossen.

In de achterste lus van de eerste steek (groene pijl in foto A) haal één lus op (foto B). In de achterste lus van de volgende steek haal nog een lus op (foto C). Doe dit nog 3 keer tot je 6 lussen op je naald hebt (foto D). Zorg dat je lussen niet te strak zijn. Sla een lus om je haaknaald (foto E) en haal alle lussen op je haaknaald in één keer af (foto F). Haak nu nog 1l (foto G). Dit is de eerste onderkant van je stersteek gemaakt met een oog bij de groene pijl in foto G.

*Haal één lus op in ieder van de 3 posities aangegeven met de groene pijlen in foto H, dus één lus in het oog (positie 1 in foto H), één lus in de laatste lus van de vorige stersteek (positie 2 in foto H), en één lus in de steek waarin de laatste lus is opgepakt van de vorige stersteek (positie 3 van foto H). Haal nu nog één lus op in de volgende twee steken. Nu heb je 6 lussen op je haaknaald. Sla een lus om je haaknaald en haal alle lussen in één keer af. Haak nu nog 1l . *  Herhaal van * tot * tot einde van de zijde.

Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.

Toer 18

Draai je werk om, je hebt nu de achterkant van je werk naar je toe. We gaan dus aan de verkeerde kant werken en we gaan ook niet in een hoek beginnen. In deze toer gaan we halfstokjes in de ogen van de stersteken maken die we in toer 17 hebben gemaakt alsook tussen de halfstokjes van de hoek van de vorige toer.

Ga met een halve vaste naar de eerste oog. Haak 2l en 1hst in dezelfde oog. Dit is je eerste stersteek gemaakt.

** Haak nu 2hst in ieder oog tot de einde van de zijde. Haak 2hst in de laatste twee steken van de zijde (dit zijn de hst van de hoek van toer 17).

Haak (2hst, 2l, 2hst) in de hoek. Sla 1 steek over en haak 2hst in de volgende steek (dit is de tweede hst van de hoeksteek van toer 17). ** Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de tweede losse van de eerste steek.

Toer 19

Toer 17 & 18 vormen samen één rij stersteken en zal 4 steken toevoegen aan iedere zijde van je granny. Begin in een hoek naar keuze. Draai je deken weer met de goede kant naar voren.

** Haak (2hst, 2l, 2hst) in de hoeklossen. Haal één lus op tussen de twee hst net gemaakt  (vergelijkbaar met positie 2 in foto H), haal één lus op in de achterste lus van de eerste steek en haal vervolgens nog 3 keer een lus op in de achterste lus van de volgende 3 steken. Je hebt nu 6 lussen op he haaknaald. Sla een lus om je haaknaald en haal alle lussen in één keer af. Haak nu nog 1l .

*Haal één lus op in ieder van de 3 posities aangegeven met de groene pijlen in foto H, dus één lus in het oog (positie 1 in foto H), één lus in de laatste lus van de vorige stersteek (positie 2 in foto H), en één lus in de steek waarin de laatste lus is opgepakt van de vorige stersteek (positie 3 van foto H). Haal nu nog één lus op in de volgende twee steken. Nu heb je 6 lussen op je haaknaald. Sla een lus om je haaknaald en haal alle lussen in één keer af. Haak nu nog 1l . * Herhaal van * tot * tot einde van de zijde. **

Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.

Toer 20

Draai je werk om, je hebt nu de achterkant van je werk naar je toe. We gaan dus aan de verkeerde kant werken en we gaan ook niet in een hoek beginnen. In deze toer gaan we halfstokjes in de ogen van de stersteken maken die we in toer 18 hebben gemaakt.

Ga met een halve vaste naar de eerste oog. Haak 2l en 1hst in dezelfde oog. Dit is je eerste stersteek gemaakt.

** Haak nu 2hst in ieder oog tot de einde van de zijde. Haak 1hst in de laatste hst van de zijde (tussen de twee hst van de hoek van toer 19).

Haak (2hst, 2l, 2hst) in de hoek. Sla 1 steek over en haak 1hst in de volgende steek (tussen de twee hst van de hoek van toer 19). ** Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de tweede losse van de eerste steek.


Aantal steken aan het eind van week 4

Deze week heb je in totaal 9 steken toegevoegd aan je granny.  Je hebt nu 62, 68, 74, 80, 86, 92, 98, 104, 110, 116, 122, 128, 134, 140, 146, 152 of 158 steken aan elke zijde waarbij we de hoeklossen niet meetellen.

Het resultaat voor deze week

Hier kun je zien hoe mijn sterren geworden is.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply