Crochet, Nederlands, Tips & Tricks, Video tutorial

Garengewicht en hoe je je draad vasthoud

Een essentieel onderdeel van haken is het vasthouden van je draad. Net als bij het vasthouden van je haaknaald, moet het vasthouden van je garen geen stress in je handen veroorzaken. In deze tweede tips en tricks post als onderdeel van mijn TLC Blanket waarin we samen leren haken, laat ik je zien hoe ik mijn garen vasthoud en hoe het garen door mijn handen loopt als ik haak.

Garen is er in allerlei soorten, van heel dun kantgaren tot zeer dik garen. Na verloop van tijd zul je merken dat je bepaalde garendiktes leuker vindt om mee te werken dan met andere. Persoonlijk vind ik het erg leuk om met katoenvezels te werken.

Handige Links

Je garen vasthouden

Net als bij het vasthouden van je haaknaald, zijn er verschillende manieren om je garen vast te houden. Ik draai mijn garen om twee vingers, waardoor ik de aanvoer van het garen heel goed kan regelen. Als je rechtshandig bent, ligt het garen in je linkerhand en als je linkshandig bent, ligt het garen in je rechterhand.

In deze video’s, zowel linkshandig als rechtshandig, laat ik je zien hoe ik mijn garen vasthoud en hoe ik het om mijn vingers draai waardoor ik de aanvoer van het garen goed kan regelen en een gelijkmatige spanning kan behouden.


Vezelsamenstelling

Garen kan van zoveel verschillende dingen worden gemaakt! In het algemeen zijn er garens van natuurlijke vezels, synthetische vezels en gemengde vezels. Garens kunnen worden gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen, wol, zijde of zelfs bamboe. Synthetische garens zijn gemaakt van door de mens gemaakte materialen zoals polyester of nylon. Garens van gemengde vezels zijn gemaakt van een mix van natuurlijke en/of synthetische materialen; een klassiek voorbeeld is sokkengaren gemaakt van een mix van wol en nylon.

Garengewicht

Wij zijn het in Nederland niet zo gewend, maar garen kan ook worden geclassificeerd op basis van gewicht, met andere woorden hoeveel meter garen per gram er op de bol zit. De Craft and Yarn Council heeft een standaard gemaakt om garen te categoriseren, en afhankelijk van in welk deel van de wereld je je bevindt, zal je bepaalde informatie op een etiket zien staan.

Informatie die op het etiket kan worden vermeld, is het garengewicht, variërend van kant tot jumbo, en subcategorieën zoals fingering, sport, dubbel knit (DK) en aran. Een draad garen bestaat eigenlijk uit meerdere kleinere strengen of lagen, plies in het Engels, en daarom wordt gareninformatie soms weergegeven als 2-ply of 4-ply, verwijzend naar hoeveel van deze strengen er zijn. Wat verwarrend kan zijn, is dat een 1-ply garen in het VK een 2-ply garen wordt genoemd in Australië en dat aran-garen in het VK worsted genoemd wordt in de VS… Een minder gebruikelijke manier waarop gareninformatie wordt gegeven is het gebruik van een methode genaamd ‘wraps per inch’, afgekort met wpi. Deze methode houdt in dat je het garen om een ??liniaal wikkelt en vervolgens meet hoeveel wikkelingen je in één inch hebt.

Op internet is veel informatie te vinden over garengewichten en hoe verschillende systemen zich tot elkaar verhouden. Er is enige overlap tussen verschillende categorieën en enkele discrepanties tussen verschillende bronnen. Hieronder wil ik je een kort overzicht geven van verschillende categorieën en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Als je denkt dat de informatie niet helemaal juist is, laat het me dan weten! Het kan erg verwarrend zijn om alle beschikbare informatie te sorteren.

haaknaald
(mm)
VKVSAU / NZwpi
1.5-2.25cobweb1-ply20+
1.5-2.251-plythread / lace2-ply18
2.25-3.252-plyfingering3-ply14
2.25-3.253-plysock4-ply14
3.25-3.754-plysport / baby5-ply12
3.75-4.5DKDK / light worsted8-ply11
4.5-5.5aranworsted10-ply8-9
5.5-8.0Chunkybulky12-ply7
8.0-12.75Super chunkysuper bulky14-ply5-6
12.75 and upjumbo1-4
garenclassificaties in verschilende landen

Samen leren haken met je eigen TLC Blanket

Alle informatie die je nodig hebt om je eigen TLC Blanket te maken kun je HIER vinden.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2014-2024 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.


Discover more from It's all in a Nutshell Crochet

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply