Crochet, crochet fundamentals, instruction video, Nederlands

Haakspanning, steekverhouding en de gouden lus

Als je net begint met haken, hoef je je geen zorgen te maken over naar maat werken en de juiste draadspanning hebben, maar er komt een moment dat het wel belangrijk is, bijvoorbeeld bij het maken van kleding of het werken met een garenpakket dat een bepaalde hoeveelheid garen bevat. In deze tips en tricks post als onderdeel van mijn TLC Blanket bespreek ik wat draadspanning en steekverhoudingen zijn en hoe de twee met elkaar verband houden.

Middelen

Naar maat werken – steek en rijverhouding

Simpel gezegd: steekverhouding is de grootte van een bepaald aantal steken en/of rijen, meestal gemeten in 10 cm. Steekverhouding is het aantal steken dat je nodig hebt om 10 cm te krijgen. Rijverhouding is het aantal rijen dat je nodig hebt om 10 cm te krijgen. In het geval van een specifieke patroonherhaling, kan de verhouding ook gegeven worden in termen van het patroon, bijvoorbeeld één herhaling meet 5 cm. De maat wordt soms ook gegeven na een bepaald aantal toeren. Bijvoorbeeld bij het werken aan een mandala, kan de maat worden gegeven na een aantal toeren, bijvoorbeeld na toer 5 meet de mandala 10 cm.

Draadspanning

Spanning is hoe strak je je steken maakt. Je spanning wordt voornamelijk bepaald door hoe strak je je werkgaren trekt, maar het wordt ook beïnvloed door de grootte van je haaknaald en je algehele manier van haken. Spanning heeft een directe invloed op de steekverhoudingen. Als je een strakke spanning hebt, betekent dit dat je je garen strak trekt en daardoor zal je haakwerk kleiner en strakker zijn dan iemand met een losse spanning.

Bij het haken wil je een zo constant mogelijke spanning hebben. Dit betekent dat je steken altijd met dezelfde strakheid haakt. We zijn echter mensen en geen robots, dus enige variatie in je draadspanning is normaal. Sommige mensen werken bijvoorbeeld heel strak als ze boos zijn en sommige werken heel los als het warm is.

Het mooie van spanning is dat je er invloed op kunt uitoefenen, met andere woorden, je kunt de manier waarop je je steken haakt veranderen en daarbij een bepaalde maat bereiken.

Relatie tussen draadspanning en steekverhouding

Dit klinkt misschien weer een beetje ingewikkeld. Sorry! Ik heb een korte video gemaakt waarin ik uitleg wat steekverhoudingen zijn en hoe je ze kunt meten. Ik leg ook uit wat spanning is en hoe de twee met elkaar samenhangen.

Beïnvloed steekverhouding door de juiste draadspanning

Maat wordt beïnvloed door de maat haaknaald die je gebruikt en door de manier waarop je je steken maakt, en tot op zekere hoogte hangen deze met elkaar samen. Ik heb de neiging om strakker te haken met een kleinere haaknaald dan met een grotere haaknaald, omdat ik dunne garens strakker vasthoud dan dikkere garens.

Over het algemeen wordt de breedte van je stof bepaald door de steekverhouding, die op zijn beurt vooral wordt beïnvloed door de maat haaknaald. Als je een haaknaald groter gebruikt, wordt je stof breder, en als je een haaknaald kleiner gebruikt, wordt je stof smaller.

Soortgelijk wordt de hoogte van je stof bepaald door de rijverhouding, die op zijn beurt wordt beïnvloed door de steekhoogte en de zogenaamde gouden lus. Als je de rijverhouding wilt beïnvloeden, met andere woorden hoeveel rijen er zijn in 10 cm, moet je kijken naar de hoogte van je steken en de manier waarop je werkt. Ik zal uitleggen wat ik bedoel met 3 proeflapjes. Hier zijn 3 verschillende proeflapjes, allemaal met 28 steken en 22 rijen, maar ze zijn zeker niet dezelfde hoogte. Deze proeflapjes hebben allemaal ongeveer dezelfde breedte omdat ik voor alle 3 dezelfde haaknaald heb gebruikt, maar omdat ik de gouden lus heb gewerkt als ‘yanker’, ‘rider’ of ‘lifter’ krijg je aanzienlijke verschillen in grootte.

Een “yanker” trekt de werkdraad na elke steek terug, waardoor er zeer strakke en korte steken worden gemaakt. Een “rider” heeft de haaknaald op het werkniveau van de steken en is meestal redelijk op maat. Een “lifter” trekt de werklus na elke omslag hoog omhoog, waardoor de steken langer zijn dan gemiddeld. Ik laat je zien hoe deze 3 technieken werken en de maat beïnvloeden in de volgende video.

Dat was weer een heel verhaal, maar ik hoop dat het je help om je maat en steekverhoudingen onder de knie te krijgen.


Samen leren haken met je eigen TLC Blanket

Alle informatie die je nodig hebt om je eigen TLC Blanket te maken kun je HIER vinden. Er zijn veel winkels die paketten hebben in de kleuren die ik heb geselecteerd, zoals Wool Warehouse (UK/Int)Caro’s Atelier (NL/EU) en Creahuys 41 (NL/EU).

Liefs,
Esther

logo it's all in a nutshell

volg mij op

Facebook, You-Tube, RavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.