Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

Summer Flower Mandalas – Gratis Nederlands Haakpatroon

In de zomer wil ik weinig anders dan in mijn tuin zitten en genieten van de zon en mijn bloemen. Vaak merk ik dat ik naar een bloem kijk en denk dat het een mooie mandala zou zijn, en daarom heb ik deze mandala ontworpen, zodat je een bloementuin kunt maken. In deze post deel ik het gratis patroon voor mijn Summer Flower Mandala met jullie.

Deze mandala’s zijn gemaakt met Scheepjes Catona-garen en worden opgespannen in 20cm mandalaringen om ze hun uiteindelijke grootte en vorm te geven. In deze post vind je het gratis patroon inclusief de gratis Engelstalige instructievideo in zowel een links- als rechtshandige versie. Onder bronnen vindt je ook links naar garenpakketten, de afdrukbare patroon-pdf en nog veel meer.

Handige Links

Materialen

 • Scheepjes Catona (25g/62.5m) in de volgende kleuren
Pastel Passion FlowerShadow VioletPoppy
Kleur A : 105 Bridal White (2x)Kleur A : 105 Bridal White (2x)Kleur A : 105 Bridal White (2x)
Kleur B : 101 Candle LightKleur B : 246 Icy PinkKleur B : 264 Light Coral
Kleur C : 511 CornflowerKleur C : 208 Yellow GoldKleur C : 383 Ginger Gold
Kleur D : 409 Soft RoseKleur D : 521 Deep VioletKleur D : 192 Scarlet

I heb pakketten beschikbaar voor de Pastel Passion Flower kleurstelling, de Shadow Violet kleurstelling, en de Poppy kleurstelling in mijn shop. De pakketten bevatten het patroon, garen en de mandala ringen.


Scheepjes Catona is ook beschikbaar van Caro’s Atelier (EU/NL), Creahuys 41 (NL), en heel veel Scheepjes leveranciers.


Draadspanning en maat

Aan het eind van Toer 7, is de mandala ongeveer 11cm diameter.
Wanneer ze klaar zijn, zijn de mandala’s 20cm.

Afkortingen

 • 2dst-smh 2 dubbele stokjes samengehaakt
 • 2v-smh 2 vasten samengehaakt
 • ddst drie dubbel stokje
 • dst dubbel stokje
 • hst half stokje
 • hv halve vaste
 • l losse
 • l-open losse opening(en)
 • RdstV reliëf dubbel stokje voorlangs
 • RvA reliëf vaste achterlangs
 • st stokje
 • volg volgende
 • popcorn 5st in dezelfde steek, verwijder haaknaald uit werklus en steek naald door eerste st, zet de werklus weer op de naald, haal werklus door eerste steek, 1l

Opmerkingen

Bij het haken van de mandala’s gebruik ik twee manieren om een toer af te sluiten, of met een halve vaste of met een onzichtbare sluiting. Je bent van harte welkom om alle halve vaste te vervangen door een onzichtbare sluiting. Vervang echter een onzichtbare sluiting NIET door een halve vaste, want dan wordt de volgende toer minder mooi.

Als je losse na een popcorn haakt, denk er dan aan om de 1l te haken om de popcorn te sluiten. Dus als het patroon popcorn en 4l vraagt, haak je in totaal 5 losse. De eerste losse is om de popcorn te sluiten, gevolgd door nog 4 losse voor de 4l-open.

Kleurplaatsing

ToerMandala IMandala IIMandala III
1Kleur AKleur AKleur A
2Kleur BKleur BKleur D
3Kleur DKleur CKleur B
4Kleur CKleur DKleur B
5Kleur CKleur DKleur B
6Kleur DKleur CKleur D
7Kleur AKleur AKleur A
8Kleur BKleur BKleur C
9Kleur DKleur CKleur D
10Kleur CKleur DKleur B
11Kleur AKleur AKleur A
12Kleur AKleur AKleur A

Instructievideos

Ik heb rechtshandige en linkshandige instructievideo beschikbaar waarin ik laat zien hoe je de mandala maakt. Deze videos zijn in het Engels, maar ik hoop dat je ze toch helpen om de mandala’s te maken. In de videobeschrijving op YouTube staan de starttijden per toer.


Summer Flower Mandala’s – Gratis Haakpatroon

Toer 1 Met aangegeven kleur, 4l en sluit met hv om een ring te vormen. 2l (telt niet als een steek), 12st in de ring. Sluit met onzichtbare sluiting. Hecht af.
[12 st]

Toer 2 Met aangegeven kleur, begin in een willekeurige steek met een staand st, st in dezelfde steek, 2st in elke steek tot einde. Sluit met onzichtbare sluiting. Hecht af.
[24 st]

Toer 3 Met aangegeven kleur, haak een toer oppervlakte halve vaste over de steken van Toer 1. Sluit met onzichtbare sluiting. Hecht af.
[12 hv]

Toer 4 Met aangegeven kleur, begin in een willekeurige steek met een staande RvA, RvA in volg steek tot einde. Sluit met hv in eerste steek.
[24 RvA]

Toer 5 *4l, 2dst-smh over volg 2 steken, 4l, hv in volg steek; herhaal van * tot einde. Hecht af.
[8 bloemblaadjes]

Toer 6 Met aangegeven kleur, begin in een willekeurige 2dst-smh met een staand popcorn, *4l, ddst in de steek van Toer 4 waar de hv in zit en haak over de hv heen met het ddst, 4l, popcorn in volg 2dst-smh; herhaal van * tot einde maar slaan de laatste popcorn over. Sluit met hv in eerste steek. Hecht af.
[8 popcorn, 8 ddst, 16 4l-open]

Toer 7 Met aangegeven kleur, begin in een willekeurige 4l-open met een staande hst, 4hst in dezelfde opening, 5hst in volg 4l-open tot einde. Sluit met hv in eerste steek. Hecht af.
[80 hst]

Toer 8 Met aangegeven kleur, begin met een staande hst in de eerste van 5 hst gewerkt in de 4l-open voor de popcorn, 1hst in volg 4 steken, *RdstV om popcorn van Toer 6, 1hst in volg 5 steken, RdstV om ddst van Toer 6, 1hst in volg 5 steken; herhaal van * tot einde maar sla laatste 5 steken over. Sluit met hv in eerste steek. Hecht af.
[16 RdstV, 80 hst]

Toer 9 Met aangegeven kleur, hv in een willekeurige derde hst van 5 hst tussen twee RdstV,
*(3st, 2l, 3st) in volg RdstV, sla 2 steken over, hv in volg steek (dit is de derde van de 5 hst); herhaal van * tot einde. Hecht af.
[16 schelpen]

Toer 10 Met aangegeven kleur, begin met een staande popcorn in de 2l-open van een willekeurige schelp, *3l, dst in de steek van Toer 8 waar de hv in zit en haak over de hv heen met het dst, 3l, popcorn in 2l-open van volg schelp; herhaal van * tot einde maar sla laatste popcorn over. Sluit met hv in eerste steek. Hecht af.
[16 popcorn, 16 st, 32 3l-open]

Toer 11 Met aangegeven kleur, begin met een staande hst in een willekeurige 3l-open, 3hst in dezelfde opening, 5hst in volg 3l-open, *4hst in volg 3l-open, 5hst in volg 3l-open; herhaal van * tot einde. Sluit met hv in eerste steek.
[144 hst]

De mandala is nu ongeveer 18cm in diameter. Het zal op dit punt een beetje golven, maar wanneer het in de mandala-ring wordt uitgerekt, zal het weer plat zijn. Werk alle draadjes weg voordat je verder gaat met het verbinden van de mandala aan de ring.

Toer 12 1l, 2v-smh over de huidige steek én de volgende steek én de ring tot het einde. Sluit met onzichtbare sluiting. Hecht af.
[144 2v-smh]

Laat je werk zien!

Wanneer je mijn Summer Flower Mandala’s gaat maken zou ik het heel leuk vinden om ze te zien. Gebruik de hashtag #itsallinanutshell op Instagram, of deel je werk in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts groep op Facebook.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply