Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

Enigma Mandala’s Deel 1 – Gratis Nederlands Haakpatroon

In dit bericht vind je het patroon en de instructievideo voor deel 1 van Enigma Mandala’s. In deel 1 maken we de kleine mandala, en maken we de eerste toeren voor de medium en grote mandala’s. For English, please see THIS post.

Handige links

Materialen

Je hebt 6 kleuren Scheepjes Catona garen (50g/125m) en 3 mandalaringen nodig om je Enigma mandala’s te maken. Ik heb 3 kleurstellingen ontworpen genaamd Gingerbread, Raspberry Milkshake en Bubblegum. Je kunt HIER meer informatie vinden over kleurnummers en garenhoeveelheden.

Je hebt ook 3 ringen nodig om de mandala’s af te maken. Je hebt ringen met diameter 40cm (16″), 25cm (10″) en 15cm (6″) nodig. we maken de mandala’s met een 3mm haaknaald.

Ik heb garenpakketten beschikbaar voor alle 3 de kleurstellingen van Enigma Mandala’s in mijn webshop. De mandalapakketten bevatten alles wat je nodig hebt om deze mandala’s te maken, inclusief het patroon, het garen en de ringen.


Afkortingen

Standard steken

2v-smh Twee vaste samengehaakt over twee steken
3st-smh Drie stokjes samengehaakt over drie steken
dst Dubbelstokje
hv Halve vaste
L Losse
L-open Losse opening(en)
st Stokje
v Vaste

hlo haal lus op
don draad om naald slaan

Speciale steken

onzichtbare sluiting Knip de draad af, haal de draad door de laatst gemaakte steek, rijg de draad op de naald, steek de naald onder beide lussen van de eerste steek na de begin lossen, haal de draad erdoor, steek de naald in de bovenkant van de laatst gemaakte steek, trek de draad erdoor

oppervlakte steken Houd de werkdraad achter het werk en de haaknaald voor het werk, steek de naald door het werk, trek het garen door het werk met een lus op de naald als een hv

staande steken Met een opzetlus op de naald, maak de steek zoals normaal

RhstA Reliëf half stokje achterlangs, werk het half stokje om de steek van achter naar voren en weer naar achter
RstA Reliëf stokje achterlangs, werk het stokje om de steek van achter naar voren en weer naar achter
RdstV Reliëf dubbelstokje achterlangs, werk het dubbelstokje om de steek van voor naar achter en weer naar voor
2RdstV-smh Werk twee RdstV samen over twee steken
3RdstV-smh Werk drie RdstV samen over drie steken


Draadspanning

Aan het einde van Toer 10 heeft de mandala een diameter van 13 cm, aan het einde van Toer 17 is de mandala 22 cm en aan het einde van Toer 29 is hij 36 cm.


Kleurplaatsing

Voor de informatie per kleurstelling verwijs ik je graag naar de materialenlijst welke kleur Kleur A t/m Kleur F is. De garenhoeveelheden per toer zijn een richtlijn en zijn alleen van belang als je de mandala’s maakt van restjes garen maakt. Zo kun je voordat je aan een toer begint bepalen of je voldoende garen hebt om de toer af te ronden. Als je volle bollen Scheepjes Catona 50g gebruikt, heb je genoeg garen om alle 3 de mandala’s te maken.

Tip: als je dezelfde kleuren wilt gebruiken als in een van de 3 gegeven kleurstellingen, maar je wilt een ander uiterlijk van de mandala’s, overweeg dan om de volgorde van de Kleuren A t/m F te veranderen als je denkt dat het er zo beter uitziet.

ToerKleine
Mandala
Medium
Mandala
Grote
Mandala
Garengewicht
per toer (g)
1AAA0.5g
2AAA1.0g
3BBB1.0g
4FFF0.5g
5CCC1.5g
6CCC1.5g
7EEE1.0g
8EEE1.5g
9EEE3.0g
10DDD3.0g
RINGD1.5g

Enigma Mandala’s Deel 1 Patroon

Voel je vrij om de begin losse in toer 1 te vervangen door een magische ring. Je kunt alle halve vaste sluitingen in het patroon vervangen door een onzichtbare sluiting, maar vervang een onzichtbare sluiting niet door een halve vaste verbinding. De onzichtbare sluiting wordt gebruikt om de volgende toer mooier te maken.

Haak 3 mandala’s volgens het patroon in Toer 1 tot en met 10. Eén mandala wordt afgemaakt en aan de kleinste ring bevestigd, de andere twee worden groter gemaakt in de volgende delen van het patroon.

Toer 1 Met de aangegeven kleur, 4l, sluit je met een hv in de eerste losse om een ring te vormen. Werk in de ring, 2L (telt niet als een steek hier en verder), 12st in de ring, sluit met hv in eerste st.
[12 st]

Toer 2 Ga verder met dezelfde kleur, 3L (telt hier en verder als eerste st), 1st in dezelfde steek, 2st in elke steek helemaal rond, sluit in begin 3L met hv. Hecht af.
[24 st]

Toer 3 Hecht de aangegeven kleur aan met een staande RstA in een willekeurige steek, 1RstA in de volgende steek, 1L, sla géén steek over, *1RstA in de volgende 2 steken, 1L, sla géén steek over; herhaal vanaf * tot einde, sluit met hv in de eerste staande steek. Hecht af.
[24 RstA , 12 1L-open]

Toer 4 Met de aangegeven kleur werk oppervlakte hv over het stokjes van Toer 1. Hecht af.

Toer 5 Hecht de aangegeven kleur aan met een staande v in een willekeurige 1L-open, *2L, 2RdstV-smh over volgende 2 st, 1st in 1L-open, 2RdstV-smh over volgende 2 st, 2L, 1v in 1L-open; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste v over, sluit met hv in de eerste steek.
[12 2RdstV-smh, 6 st, 6 v, 12 2L-open]

Toer 6 Ga verder met dezelfde kleur, 1L (telt niet als een steek hier en verder), 1v in dezelfde steek, *1v in 2L-open, 3L, 3RdstV-smh over volgende 3 steken, 3L, 1v in 2L-open, 1v in volgende v; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste v over, sluit met hv in de eerste steek. Hecht af.
[6 3RdstV-smh, 18 v, 12 3L-open]

Toer 7 Hecht de aangegeven kleur aan in een willekeurige 3RdstV-smh met een staande RstA, *6L, sla volgende 3L-open over, 3st-smh over volgende 3 v, 6L, sla volgende 3L-open over, 1RstA om 3RdstV-smh; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste RstA over, sluit met hv in de eerste staande st.
[6 3st-smh, 6 RstA, 12 6L-open]

Toer 8 Ga verder met dezelfde kleur, 1L, 1v in dezelfde steek, *7v in volgende 6L-open,
sla 3st-smh over, 7v in volgende 6L-open, 1v in volgende RstA; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste v over, sluit met hv in de eerste st.
[90 v]

Toer 9 Ga verder met dezelfde kleur, 3L, 1st in elke steek helemaal rond, sluit met onzichtbare sluiting.
[90 st]

Toer 10 Hecht de aangegeven kleur aan in een willekeurige steek met een staand RhstA, 1RhstA in elke steek helemaal rond. Sluit met onzichtbare sluiting voor de medium en grote mandala. Sluit met hv voor de kleine mandala en laat het garen eraan zitten.
[90 RhstA]

Afronden van de mandala
Werk alle draadjes weg. Alle mandala’s zijn ongeveer 13cm in diameter. Haak de kleine mandala in de 15cm ring met dezelfde kleur als in Toer 10. Laat de andere twee mandala’s voor nu, we gaan in deel 2 met ze verder.

Om de mandala af te ronden, 1L (telt niet als een steek), *2v-smh in de huidige steek, de volgende steek EN de ring, herhaal vanaf * tot einde. Sluit met onzichtbare sluiting.
[90 2v-smh]

Werk een optionele ketting om de mandala op te hangen. Bevestig dezelfde kleur als waarmee de mandala aan de ring is bevestigd met een hv in een willekeurige steek, haak het aantal losse steken dat nodig is om de gewenste lengte te krijgen, sluit de lus met een hv in dezelfde steek als waarin het garen aangehecht is. Hecht af. Leg een knoop tussen de twee uiteinden om de lus vast te zetten. Werk de draadjes weg.

Tips als je kleine mandala te groot of te klein is
Als je kleine mandala groter is dan 13 cm, vervang dan de st van Toer 8 door hst, of zelfs v indien nodig. Als je kleine mandala kleiner is dan 13cm, vervang dan de st van Toer 8 door dst. Als je deze wijzigingen aanbrengt voor de kleine mandala, doe dit dan ook voor de medium en grote mandala’s.


Instructievideo’s

Er zijn gratis video-tutorials beschikbaar op mijn YouTube-kanaal om je te helpen Enigma-mandala’s te maken. De video’s zijn beschikbaar in het Engels (US Terms), in linkshandige en rechtshandige versies. Ik hoop dat de video’s het voor iedereen mogelijk maken om deze mandala’s te maken.


#itsallinanutshell

Als je iets maakt met een van mijn patronen of een van mijn video’s, zou ik graag je werk willen zien. Gebruik de hashtag #itsallinanutshell op Instagram om me te helpen het te vinden, deel je werk in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts-groep op Facebook of tag me in een van je berichten.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply