Crochet, Pattern, Video tutorial

Enigma Mandala’s – Gratis Nederlands Haakpatroon

Ik heb van het patroon van mijn Enigma deken een set mandala’s gemaakt, ik vind het zo leuk om mandala’s te maken! In dit bericht vind je alle informatie die je nodig hebt om je eigen Enigma mandala’s te maken. Deze drie mandala’s gaan we maken als onderdeel van een korte CAL in samenwerking met CCC Facebook Group vanaf 19 oktober 2023. For English, please see THIS post.

Handige links

Herkomst van Enigma Mandala’s

Een paar jaar geleden ontwierp ik mijn Enigma deken voor CrochetNow Magazine. Het midden van de deken is een mandala, die meerdere keren van vorm verandert voordat het de definitieve deken is, maar de mandala is op zichzelf ook heel mooi. Deze mandala is de basis voor Enigma mandala’s.

Materialen

Je hebt 6 kleuren Scheepjes Catona garen (50g/125m) en 3 mandalaringen nodig om je Enigma mandala’s te maken. Ik heb 3 kleurstellingen ontworpen, hier zijn de kleuren per kleurstelling.

Enigma Mandala’s – Gingerbread

Enigma Mandala’s Gingerbread Kleurstelling

 • 1 x Kleur A : 248 Champagne
 • 1 x Kleur B : 173 Bluebell
 • 1 x Kleur C : 164 Light Navy
 • 2 x Kleur D : 130 Old Lace
 • 1 x Kleur E : 383 Ginger Gold
 • 1 x Kleur F : 412 Forest Green

Enigma Mandala’s – Raspberry Milkshake

Enigma Mandala’s Raspberry Milkshake Kleurstelling

 • 1 x Kleur A : 385 Crystalline
 • 1 x Kleur B : 253 Tropic
 • 1 x Kleur C : 401 Dark Teal
 • 2 x Kleur D : 130 Old Lace
 • 1 x Kleur E : 408 Old Rose
 • 1 x Kleur F : 396 Rose Wine

Enigma Mandala’s – Bubblegum

Enigma Mandala’s
Bubblegum Kleurstelling

 • 1 x Kleur A : 246 Icy Pink
 • 1 x Kleur B : 398 Colonial Rose
 • 1 x Kleur C : 413 Cherry
 • 2 x Kleur D : 130 Old Lace
 • 1 x Kleur E : 400 Petrol
 • 1 x Kleur F : 208 Yellow Gold

Je hebt ook 3 ringen nodig om de mandala’s af te maken. Je hebt ringen met diameter 40cm (16″), 25cm (10″) en 15cm (6″) nodig. we maken de mandala’s met een 3mm haaknaald.

Ik heb garenpakketten beschikbaar voor alle 3 de kleurstellingen van Enigma Mandala’s in mijn webshop. De mandalapakketten bevatten alles wat je nodig hebt om deze mandala’s te maken, inclusief het patroon, het garen en de ringen.


Tips voor het kiezen van je eigen kleuren

Ik heb de Enigma mandala’s in 3 kleurencombinaties gemaakt, maar er zijn meer dan 100 kleuren in het Scheepjes Catona assortiment. Dit betekent dat er veel kleurstellingen zijn waarin je deze mandala’s kunt maken. Ik heb een paar tips voor je bij het kiezen van je eigen kleuren.

Kies eerst 3 kleuren uit hetzelfde kleurenschema; dit worden de kleuren voor de bloemblaadjes. Kies bijvoorbeeld voor 3 tinten groen. Rangschik ze van licht naar donker, de lichtste kleur is kleur A, de tweede kleur is kleur B en de donkerste kleur is kleur C.

Kies vervolgens een neutrale tint die past bij je eerste kleur, dit is kleur D in het patroon en wordt gebruikt om de mandala’s aan de ringen te bevestigen. Goede kleuren om hier te gebruiken zijn witte tinten, crèmes en lichtgrijs.

Kies nu de hoofdkleur die je voor je mandala wilt hebben, dit is kleur E in het patroon. In de kleurstellingen in de voorbeelden is dit Ginger, Rose of Petrol. Deze kleur wordt gebruikt voor alle buitenranden van de mandala, daarom is dit de kleur die het meest zichtbaar is.

Kies ten slotte een kleur die past bij alle kleuren die je al hebt en die als accentkleur wordt gebruikt. Dit kan een bijpassende kleur zijn, maar ook een contrasterende kleur. Deze laatste kleur is kleur F in het patroon.

Als je alle drie de mandala’s in één kleur wilt maken, heb je 4 bollen Scheepjes Catona 50g nodig.


Enigma Mandala’s Patroon

Het patroon voor Enigma Mandala’s is verdeeld in 3 delen; in deel 1 maak je de kleine mandala, in deel 2 maak je de kleine mandala tot de medium mandala, en in deel 3 maak je de medium mandala groter tot de grote mandala.

Het gratis, geschreven patroon is beschikbaar in het Engels (US Termen) en het Nederlands. De patronen zijn beschikbaar via de volgende links.


Volledig patroon in één document

Het patroon voor Enigma Mandala’s is gratis beschikbaar in 3 delen op mijn blog. Als je het fijner vindt om het patroon in één document te hebben, kun je tegen een kleine vergoeding het patroon kopen op Ravelry of in mijn SHOP.

Instructievideo’s

Er zijn gratis instructievideo’s beschikbaar om je te helpen bij het maken van de mandala’s. Ik zal deze video’s op mijn YouTube-kanaal beschikbaar maken wanneer ik de gratis patronen vrijgeef; je kunt de video’s met elk van de patroondelen vinden via de bovenstaande links. De video’s zijn alleen beschikbaar in het Engels, maar ik hoop dat ze je toch helpen bij het maken van de mandala’s.


Draadspanning

De mandala’s zijn ontworpen om ongeveer 10% kleiner te zijn dan de ringen waar ze in gaan. Dit betekent dat de kleine mandala 13cm is voordat hij in de 15cm ring gaat, de medium mandala 22cm is voordat hij in de 25cm ring gaat en de grote mandala 36cm is voordat hij in de 40cm ring gaat. Het verschil van 10% is belangrijk, omdat de mandala’s uitgerekt moeten worden wanneer ze in de ring worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat ze hun eigen gewicht kunnen dragen. Als ze te groot zijn, gaan ze slap in de ringen hangen.

Als je merkt dat je mandala’s te groot zijn, til je je steken waarschijnlijk hoger op dan ik. Ik stel voor dat je DEZE VIDEO over de gouden lus bekijkt. Als je een zogenaamde lifter bent, zullen je steken hoger zijn dan gemiddeld, en een haaknaald kleiner gebruiken zal geen enkel verschil maken. Ik stel voor dat je probeert om je garen terug te trekken om je steken korter te maken.

In de patroondelen doe ik ook suggesties voor veranderingen die je in het patroon kunt aanbrengen om je mandala’s op de juiste maat te krijgen, zowel als ze groter zijn dan ze zouden moeten zijn en als ze kleiner zijn dan ze zouden moeten zijn.

Ondersteuning

Wij gaan deze 3 mandala’s maken tijdens een korte crochet along van 3 weken. Het project wordt gehost door de Official CCC Social Group op Facebook. Je kunt lid worden van deze groep als je hulp nodig heeft of je werk wilt delen. Ik zal zoveel mogelijk in de groep aanwezig zijn om je te helpen met eventuele vragen en om je prachtige mandala’s te bewonderen.


FAQ

Welk garen moet ik gebruiken?

Ik raad aan katoengaren te gebruiken voor de mandala’s. Katoen heeft een goede steekdefinitie en geeft de scherpe en strakke steken die de mandala’s nodig hebben. Ik maak al mijn mandala’s in Scheepjes Catona omdat het voor mij het beste mandala-garen is.

Moet ik de ringen gebruiken?

Nee, je hoeft de ringen niet te gebruiken als je dat niet wilt. De ringen helpen om de mandala’s veilig en strak te houden als je ze aan de muur of voor een raam wilt hangen.

Wat moet ik met een mandala?

Ik vind mandala’s prachtig om naar te kijken en daarom ben ik fan van het ophangen van mandala’s aan de muur, tegen een deur of voor een raam. Als je ze met elkaar verbindt hangen ze onder elkaar, of naast elkaar aan bijvoorbeeld een tak. Anderen maken van mandala’s kussens, onderzetters of tafeldecoraties. Veel opties dus!

Hoe verschilt Enigma Mandala’s van de Enigma deken?

De Enigma mandala’s worden gemaakt van de eerste twee delen van het Enigma deken patroon, plus een paar kleine wijzigingen in de eerste paar toeren. De patronen overlappen voor een gedeelte. De afwerking van de mandala is met de ringen en het garen voor de mandala in vergelijking met de deken is anders.

Komt het Enigma deken patroon ook nog?

Jazeker, het volledige patroon voor Enigma deken komt nog, maar ik weet niet wanneer. Ik verwacht februari 2024, maar dat ligt aan hoeveel tijd ik heb om aan het patroon te werken, video’s te maken, en al die dingen.


#itsallinanutshell

Als je iets maakt met een van mijn patronen of een van mijn video’s, zou ik graag je werk willen zien. Gebruik de hashtag #itsallinanutshell op Instagram om me te helpen het te vinden, deel je werk in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts-groep op Facebook of tag me in een van je berichten.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply