Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

Enigma Mandala’s Deel 2 – Gratis Nederlands Haakpatroon

In dit bericht vind je het patroon en de instructievideo voor deel 2 van Enigma Mandala’s. In deel 2 maken we de medium mandala, en haken we de volgende toeren voor grote mandala’s. For English, please see THIS post.

Handige links

Materialen

Je hebt 6 kleuren Scheepjes Catona garen (50g/125m) en 3 mandalaringen nodig om je Enigma mandala’s te maken. Ik heb 3 kleurstellingen ontworpen genaamd Gingerbread, Raspberry Milkshake en Bubblegum. Je kunt HIER meer informatie vinden over kleurnummers en garenhoeveelheden.

Je hebt ook 3 ringen nodig om de mandala’s af te maken. Je hebt ringen met diameter 40cm (16″), 25cm (10″) en 15cm (6″) nodig. we maken de mandala’s met een 3mm haaknaald.

Ik heb garenpakketten beschikbaar voor alle 3 de kleurstellingen van Enigma Mandala’s in mijn webshop. De mandalapakketten bevatten alles wat je nodig hebt om deze mandala’s te maken, inclusief het patroon, het garen en de ringen.


Afkortingen

Standard steken

2v-smh Twee vaste samengehaakt over twee steken
dst Dubbelstokje
hv Halve vaste
L Losse
L-open Losse opening(en)
st Stokje
v Vaste

AL achterste lus
hlo haal lus op
don draad om naald slaan

Speciale steken

onzichtbare sluiting Knip de draad af, haal de draad door de laatst gemaakte steek, rijg de draad op de naald, steek de naald onder beide lussen van de eerste steek na de begin lossen, haal de draad erdoor, steek de naald in de bovenkant van de laatst gemaakte steek, trek de draad erdoor

staande steken Met een opzetlus op de naald, maak de steek zoals normaal

2st-cl 2 stokjes cluster. [don, steek naald in aangegeven steek, don, hlo, don, haal door 2 lussen] 2 keer, don, haal door alle 3 de lussen op de naald
RstA Reliëf stokje achterlangs, werk het stokje om de steek van achter naar voren en weer naar achter
dstPC dst popcorn: 5dst in steek, haal naald uit werklus, steek naald in eerste dst, zet werklus terug op naald, haal werklus door eerste steek, 1L


Draadspanning

Aan het einde van Toer 10 heeft de mandala een diameter van 13 cm, aan het einde van Toer 17 is de mandala 22 cm en aan het einde van Toer 29 is hij 36 cm.


Kleurplaatsing

Voor de informatie per kleurstelling verwijs ik je graag naar de materialenlijst welke kleur Kleur A t/m Kleur F is. De garenhoeveelheden per toer zijn een richtlijn en zijn alleen van belang als je de mandala’s maakt van restjes garen maakt. Zo kun je voordat je aan een toer begint bepalen of je voldoende garen hebt om de toer af te ronden. Als je volle bollen Scheepjes Catona 50g gebruikt, heb je genoeg garen om alle 3 de mandala’s te maken.

Tip: als je dezelfde kleuren wilt gebruiken als in een van de 3 gegeven kleurstellingen, maar je wilt een ander uiterlijk van de mandala’s, overweeg dan om de volgorde van de Kleuren A t/m F te veranderen als je denkt dat het er zo beter uitziet.

ToerMedium
Mandala
Grote
Mandala
Garengewicht
per toer (g)
11FF1.5g
12CC3.0g
13FF3.0g
14DD3.5g
15CC7.5g
16EE5.0g
17DD5.0g
RINGD5.5g

Enigma Mandala’s Deel 2 Patroon

Werk deel 2 van de medium en grote mandala’s met behulp van de kleurkaart. De kleine mandala is voltooid aan het einde van deel 1, en de medium mandala is voltooid aan het einde van deel 2. Vervolg het patroon van deel 2 vanaf Toer 10 van de kleine mandala.

Haak 2 mandala’s volgens het patroon in Toer 11 t/m 17. Eén mandala wordt voltooid en aan de medium ring bevestigd; de andere wordt verder gegroeid in het laatste deel van het patroon.

Toer 11 Hecht de aangegeven kleur aan in AL van een willekeurige steek met een staande v, *1v in AL van volgende 13 steken, 2v in AL van volgende steek, 1v in AL van volgende steek; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste v over, sluit met hv in de eerste staande st. Hecht af.
[96 v]

Toer 12 Hecht de aangegeven kleur aan in een willekeurige steek met een staande 2st-cl, *4L, sla volgende 3 v over, 2st-cl in volgende steek; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste 2st-cl over, sluit met hv in de eerste staande st. Hecht af.
[24 2st-cl, 24 4L-open]

Toer 13 Hecht de aangegeven kleur aan in een willekeurige 4L-open met een staande v, 1v in dezelfde 4L-open, *1dst in de 2e overgeslagen v van Toer 11 waarbij je voor de 4L-open werkt, 2v in dezelfde 4L-open, sla volgende 2st-cl over, 2v in volgende 4L-open; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste 2 v over, sluit met hv in de eerste staande st. Hecht af.
[24 dst, 96 v]

Toer 14 Hecht de aangegeven kleur aan in de eerste v na een willekeurige dst met een staande st, 1st in volgende 3 v, *2L, sla volgend dst over, 1st in volgende 4 v; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste 4 st over, sluit met hv in de eerste staande st. Hecht af.
[96 st, 24 2L-open]

Toer 15 Hecht de aangegeven kleur aan in 2e van een willekeurig groepje van 4 stokjes met een staande v, 1v in volgende 2 steken, *1v in 2L-open, 1dstPC in overgeslagen dst van Toer 24 waarbij je voor de 2L-open werkt, sla volgende st over, 1v in volgende 3 st; herhaal vanaf * tot einde maar sla de laatste 3 v over, sluit met hv in de eerste staande st. Hecht af.
[96 v, 24 dstPC]

Toer 16 Hecht de aangegeven kleur aan in de v direct na een willekeurig dstPC met een staand st, 1st in volgende 3 v, *2st in dstPC, 1st in volgende 4 v; herhaal vanaf * tot einde maar sla laatste 4 st over, sluit met onzichtbare sluiting.
[144 st]

Toer 17 Hecht de aangegeven kleur aan in een willekeurige steek met een staande RstA, 1RstA in elke steek helemaal rond, sluit met hv in eerste steek. Hecht af voor de grote mandala, laat de draad zitten voor de medium mandala.
[144 RstA]

Afronden van de mandala
Werk alle draadjes weg. De mandala’s zijn nu ongeveer 22cm in diameter. Haak de medium mandala in de 25cm ring met dezelfde kleur als in Toer 17. Laat de andere mandala voor nu, daar gaan we in deel 3 mee verder.

Om de mandala af te ronden, 1L (telt niet als een steek), *2v-smh in de huidige steek, de volgende steek EN de ring, herhaal vanaf * tot einde. Sluit met onzichtbare sluiting.
[144 2v-smh]

Werk een optionele ketting om de mandala op te hangen. Bevestig dezelfde kleur als waarmee de mandala aan de ring is bevestigd met een hv in een willekeurige steek, haak het aantal losse steken dat nodig is om de gewenste lengte te krijgen, sluit de lus met een hv in dezelfde steek als waarin het garen aangehecht is. Hecht af. Leg een knoop tussen de twee uiteinden om de lus vast te zetten. Werk de draadjes weg.

Tips als je medium mandala te groot of te klein is
Als je medium mandala groter is dan 22cm, vervang dan de st van Toer 16 door hst, of zelfs v indien nodig. Als je kleine mandala kleiner is dan 22cm, vervang dan de st van Toer 16 door dst. Als je deze wijzigingen aanbrengt voor de medium mandala, doe dit dan ook voor de grote mandala


Instructievideo’s

Er zijn gratis video-tutorials beschikbaar op mijn YouTube-kanaal om je te helpen Enigma-mandala’s te maken. De video’s zijn beschikbaar in het Engels (US Terms), in linkshandige en rechtshandige versies. Ik hoop dat de video’s het voor iedereen mogelijk maken om deze mandala’s te maken.


#itsallinanutshell

Als je iets maakt met een van mijn patronen of een van mijn video’s, zou ik graag je werk willen zien. Gebruik de hashtag #itsallinanutshell op Instagram om me te helpen het te vinden, deel je werk in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts-groep op Facebook of tag me in een van je berichten.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2014-2024 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.


Discover more from It's all in a Nutshell Crochet

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply