Crochet, Nederlands

Voorbeelden voor je basisgranny voor Around the Bases CAL

Voor de CAL Around the Bases heb je een basis nodig. Hier volgt meer uitleg over welke mogelijkheden er allemaal zijn. Wat belangrijk is is je steekverhouding (zie hieronder). Alle andere informatie over de CAL alsook de patronen kun je hier in het Nederlands vinden.

Je kunt echt elk vierkantje dat jij mooi vindt gebruiken als basis voor Around the Bases, er zijn oneindig veel mogelijkheden. Het kan een klein of groot vierkantje zijn, met veel detail of juist rustig. Wat belangrijk is, is dat het een ontwerp is dat jij mooi vindt. Het is ten slotte jouw deken.

ChiChi, de ontwerpster van Around the Bases, heeft twee dekens gemaakt, eentje met Tropical Delight en eentje met Sophie’s Garden (tot toer 35) als basisgranny. Je kunt een detailoverzicht met kleuren voor Tropical Delight hier vinden.

Zelf heb ik week 8 van de Scheepjes CAL 2014 gebruikt. Je kunt een overzicht van mijn kleuren hier vinden.

Wil je je laten inspireren? Kijk gerust naar de vierkantjes van de dames die het patroon hebben getest, of naar de posts voor Around the Bases van de leden van de Facebook group CAL – Crochet A Long of de Ravelry pagina.

Groote van je basisgranny

Hoe groot jij je basisgranny wil hebben is natuurlijk helemaal jouw keuze. Hou er wel rekening mee dat hoe groter jouw basisgranny, hoe meer steken je per toer nodig zult hebben en dus ook hoe groter je eindresultaat zal zijn. Deze CAL geeft het mooiste resultaat als je basisgranny niet te klein is, dus kies voor een granny die 20cm tot 30cm is, maar wederom, het is helemaal je eigen keuze!

3D effecten voor je basisgranny

Tropical Delight is een echte 3D granny, maar dat hoeft natuurlijk niet. Op de popcornsteken na hebben de meeste rijen van Around the Bases platte steken. Je kunt dus ook heel goed kiezen voor een platte granny als basis.

Ook als je een drukke granny als basis hebt kan het mooi zijn om eerst een paar toeren met stokjes of halfstokjes er omheen te haken om iets meer rust te creëren voordat je met Around the Bases begint.

Andere vormen

Er is natuurlijk geen enkele reden waarom je je tot een vierkant zou beperken. Een rechthoek kan natuurlijk ook. Wat dacht je van een logo van een honkbalteam? Past wel mooi in het thema 😛

Maar waarom bij een rechthoek blijven? Echt iedere vorm is mogelijk. Je kunt ook een zeshoek of achthoek gebruiken. Het enige dat belangrijk is voor iedere vorm is dat de steekverhouding juist is. Je moet een {veelvoud van 6 minus 2} steken hebben per zijde. Indien je meer dan 4 zijden hebt is het wellicht verstandig je hoeken iets minder ruim te maken, dus bijvoorbeeld als het patroon 3 lossen aangeeft slechts 2 te haken. Voor de rest zou het moeten lukken.

Steekverhouding

Het enige dat van belang is is dat de laatste toer van je basis {een veelvoud van 6 minus 2} steken moet hebben van hoek tot hoek, waarbij je de losse in de hoek niet meetelt. Je moet bijvoorbeeld 10, 16, 22, 28, 34, 40, 46, 52, 58, 64, 70, 76, 82, 88, 94, 100 of 106 steken hebben. Voor dit hele project tellen we van hoek tot hoek waarbij we de hoeklossen niet meetellen. Binnenkort volgt er meer informatie over het verkrijgen van het juiste stekenaantal.

Blokken

Ongeacht welke granny of vorm je als basis gebruikt, het is verstandig eerst je basis te blokken voordat je begint. Dus even goed natmaken en opspannen, daar worden de vervolgronden netter van en je hoeken strakker.

Veel plezier bij het maken van deze CAL!

logo it's all in a nutshell

Volg mij op Facebook, Pinterest, You-Tube, Google+, RavelryBloglovin’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.