Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

TLC Blanket – Deel 5

Vorige week hebben we een leuke stapel vierkantjes gemaakt, nu in deel 5 van TLC Blanket gaan we deze vierkantjes aan onze deken vasthaken. Dit doen we in twee stappen, eerst haken we de vierkantjes aan elkaar om een lange strook te maken, en dan haken we de strook aan onze deken.

Handige Links

Benodigdheden

TLC Blanket is beschikbaar in 3 prachtige kleurstellingen uit het brede assortiment Scheepjes Chunky Monkey garen. Elke deken wordt gemaakt met 6 kleuren garen, een 5,0mm en 6,5mm haaknaald. Vind alle informatie over garenhoeveelheden HIER.

Scheepjes Chunky Monkey is beschikbaar bij Scheepjes leveranciers, zoals Caro’s Atelier (NL/EU).


Leerdoelen Deel 5

In deel 5 van het patroon leer je verschillende verbindingstechnieken. Je gaat leren om

  • vierkantjes te verbinden met vaste
  • twee stukken stof aan elkaar te haken met halve vaste
  • om te werken in de voor- / achterste lus van een steek
  • verminder het aantal steken door twee vaste samen te haken

Afkortingen

2v-smh twee vasten samengehaakt
hv halve vaste
l losse
l-open losse opening
v vaste
GK Goede kant / voorkant van werk

Tips voor Deel 5

  • We haken de 10 vierkantjes die we vorige week hebben gemaakt aan elkaar om een lange strook stof te maken. Deze lange strook wordt vervolgens aan de deken vastgehaakt.
  • Als je je deken langer hebt gemaakt, moet je een paar extra 2v-smh steken aan de rand van de lange stoffen strook maken nadat je je vierkantjes hebt samengevoegd. Dit is om ervoor te zorgen dat het aantal steken op de stook met vierkantjes overeenkomt met de hoofddeken. Verdeel deze 2v-smh steken gelijkmatig over de lange stoffen strook, het is niet belangrijk waar ze worden geplaatst. Wat belangrijk is, is dat het aantal steken op de lange strook hetzelfde is als op de hoofddeken voordat je de stoffen strook aan de deken gaat haken. Als je 24 steken hebt toegevoegd, moet je 4 extra 2v-smh steken maken, als je 48 steken hebt toegevoegd, moet je 8 extra 2v-smh maken, enz. Als je 72 steken of meer hebt toegevoegd, overweeg dan om één van je vierkanten weg te laten om de stof te krijgen strip om goed uit te lijnen met de hoofddeken.
  • Als de halve vaste naad te gecompliceerd is, of als je er moeite mee hebt, voel je dan vrij om dezelfde vaste sluiting te gebruiken die we gebruiken om de vierkantjes te verbinden.
  • Plaats een steekmarkeerder op de voorkant van de lange strook vierkantjes, zodat je weet welke kant de voorkant is wanneer je deze aan je deken haakt. Je bent niet de eerste die z’n vierkantjes ondersteboven in z’n deken zet.

Instructievideo’s voor Deel 5

Om je zoveel mogelijk te helpen, heb ik volledige instructievideo’s gemaakt die zoveel mogelijk laten van elke stap laten zien. De video’s zijn beschikbaar in een LINKSHANDIGE versie en een RECHTSHANDIGE versie.


TLC Deken Deel 5 – Gratis Haakpatroon

Vierkantjes samenvoegen om een lange strook stof te maken
De vierkantjes worden met een vaste verbonden tot een lange strook stof. Dit type sluiting is een van de vele manieren waarmee je vierkantjes aan elkaar kunt haken.

Haak de eerste twee vierkantjes samen door de achterkanten van de eerste twee vierkantjes naar elkaar toe te plaatsen; je hebt een vierkant in Kleur B en een vierkant in Kleur C nodig. Zet met Kleur A en 5mm haaknaald een opzetlus op je haaknaald; werk een vaste door beide 2l-open van de twee vierkanten. Werk een vaste door de volgende twee aangrenzende steken van beide vierkantjes. Herhaal de vaste door alle steken en spaties tot de volgende 2l-open. Beëindig de verbinding met een vaste door beide 2l-open van de twee vierkantjes. Je hebt nu 17 vaste tussen de twee vierkantjes. Hecht af.

Herhaal de verbinding op de andere vierkantjes en voeg ze in de volgende volgorde samen. De eerste twee vierkanten zijn al verbonden, dus de volgende vierkant om aan de stof te verbinden is Kleur D.

B C D E F B E D F C

Rand op de lange strook stof
We gaan nu een rand langs de boven- en onderkant van de stof haken.

Plaats met Kleur A en een 5.0 mm haaknaald een opzetlus op je haaknaald. Je hebt de goede kant van de lange stof naar je toe. Maak 1v in de eerste hoek 2l-open van het meest rechtse (links als je linkshandig bent) vierkant, 1v in de volgende 15 steken, 2v-smh over de volgende 2 2l-open, (1v in de volgende 5 steken, 2v-smh over de volgende 2 steken, 1v in 1l-open, 2v-smh over volgende 2 steken, 1v in volgende 5 steken, 2v-smh over volgende 2 2l-open) 8 keer, 1v in laatste 15 steken, 1v in laatste hoek 2l-open. Hecht af.
[145 steken]

Werk met Kleur A dezelfde steken aan de andere kant van de stof. Hecht af.
[145 v]

Verbind de lange stof met de deken
We zullen een andere verbindingstechniek gebruiken om de lange stof met de deken te verbinden. De verbinding die we gebruiken is iets gecompliceerder, maar naar mijn mening de mooiste verbinding die er is. We gaan het maken in Kleur A, waardoor de verbinding vrijwel onzichtbaar wordt. In de video gebruik ik een contrasterende kleur zodat je kunt zien wat ik doe, maar gebruik voor de deken Kleur A. Gebruik een 6.5mm haaknaald.

Maak met Kleur A een opzetlus op je haaknaald en lijn de hoofddeken en de lap stof met de goede kanten naar boven uit, dus met de achterkant naar elkaar toe. Maak een halve vaste door de eerste steek van zowel de hoofddeken als de lange stof, en zorg ervoor dat je draad ONDER je werk tussen de twee stoffen ligt. Je haakt de stof aan elkaar door telkens een halve vaste door de binnenste twee lussen die recht tegenover elkaar liggen te haken.

Steek je haaknaald van voor naar achter in de binnenste lus van de volgende steek op de hoofddeken. Steek dan je haaknaald in de binnenste lus (ook van voor naar achter) van de volgende steek van de lange stof en haal je draad door alle lussen op je haaknaald om de halve vaste af te maken. Ga door naar de volgende steek en ga zo door tot je alle steken hebt gehaakt.

Afronden Deel 5

Werk alle draadjes weg. De deken is nu ongeveer 50 cm breed en 125 cm lang.


#itsallinanutshell

Als je je deken wilt delen, gebruik dan de hashtag #itsallinanutshell om me te helpen deze op Facebook of Instagram te vinden. Je kunt je werk ook delen in mijn  It’s all in a Nutshell Crochet Nuts Facebook groep of tag me in een van je berichten.

Deze week was best pittig, maar wat heb je het goed gedaan. Kijk eens naar je mooie deken, knap hoor! Volgende week leren we hoe je textuur aan je deken kunt toevoegen.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

1 thought on “TLC Blanket – Deel 5”

Leave a Reply