Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

TLC Blanket – Deel 8

Deel 8 van TLC Blanket is het laatste deel van de deken, en in dit deel gaan we met twee kleuren garen haken en een rand om de deken maken. Als je met meerdere kleuren tegelijkertijd kunt haken kun je meer nieuwe technieken proberen zoals tapestry haken.

Handige Links

Benodigdheden

TLC Blanket is beschikbaar in 3 prachtige kleurstellingen uit het brede assortiment Scheepjes Chunky Monkey garen. Elke deken wordt gemaakt met 6 kleuren garen, een 5,0mm en 6,5mm haaknaald. Vind alle informatie over garenhoeveelheden HIER.


Leerdoelen Deel 8

In deel 8 van het patroon gaat het om het werken met twee kleuren en het maken van een rand om je deken. Je gaat leren om

  • met twee kleuren tegelijk te werken
  • kleuren te wisselen in het midden van een rij
  • het garen dat je niet gebruikt mee te nemen en erover heen te werken langs de zijkant van je deken te haken

Afkortingen

hv halve vaste
l losse
st stokje
v vaste
GK Goede kant / voorkant van werk
AK Achterkant / verkeerde kant van werk

Tips voor Deel 8

  • De techniek van het werken met twee kleuren tegelijkertijd geeft je de vrijheid om meer geavanceerde kleurpatronen te maken.
  • Indien je je deken langer hebt gemaakt, voeg dan dezelfde hoeveelheid steken toe aan de lengte van je rand wanneer je de eerste toer van de rand maakt.
  • Werk bij het meenemen van de tweede kleur over het draad zonder aan de draad te trekken of de draad te veel speling te geven. Als je het te strak trekt of te veel speling geeft, zal je werk gaan dobberen.
  • Als je over een tweede kleur werkt, is het bijna onvermijdelijk dat je een klein beetje van de tweede kleur aan de voorkant van je werk ziet.
  • 3l aan het begin van een rij telt als 1st.

Instructievideo’s voor Deel 8

Om je zoveel mogelijk te helpen, heb ik volledige instructievideo’s gemaakt die zoveel mogelijk laten van elke stap laten zien. De video’s zijn beschikbaar in een LINKSHANDIGE versie en een RECHTSHANDIGE versie.


TLC Deken Deel 8 – Gratis Haakpatroon

Rij 65 (GK) Hecht Kleur A in eerste steek, dit is de begin 3l van de vorige rij, met hv, 3l (telt als 1st), 1st in volgende 4 steken, *wissel van kleur naar Kleur B, 1st in volgende 5 steken, wissel van kleur naar Kleur A, 1st in volgende 5 steken; herhaal van * tot einde. Wissel van kleur A naar Kleur C in laatste steek. Keer. Hecht Kleur B af.
[145 st]

Rij 66 (AK) 3l, 1st in volgende 4 steken, * wissel naar Kleur A, 1st in volgende 5 steken, wissel naar Kleur C, 1st in volgende 5 steken; herhaal van * tot einde. Wissel van Kleur C naar Kleur A in laatste steek. Keer. Hecht Kleur C af.
[145 st]

Rij 67 (GK) 3l, 1st in volgende 4 steken, *wissel naar Kleur F, 1st in volgende 5 steken, wissel naar Kleur A, 1st in volgende 5 steken; herhaal van * tot einde. Wissel van Kleur A naar Kleur E in laatste steek. Keer. Hecht Kleur F af.
[145 st]

Rij 68 (AK) 3l, 1st in volgende 4 steken, *wissel naar Kleur A, 1st in volgende 5 steken, wissel naar Kleur E, 1st in volgende 5 steken; herhaal van * tot einde. Wissel van Kleur E naar Kleur A in laatste steek. Keer. Hecht Kleur E af.
[145 st]

Rij 69 (GK) 3l, 1st in volgende 4 steken, *wissel naar Kleur D, 1st in volgende 5 steken, wissel naar Kleur A, 1st in volgende 5 steken; herhaal van * tot einde. Wissel van Kleur A naar Kleur B in last steek. Keer. Hecht Kleur D af.
[145 st]

Rij 70 (AK) 3l, 1st in volgende 4 steken, *wissel naar Kleur A, 1st in volgende 5 steken, wissel naar Kleur B, 1st in volgende 5 steken; herhaal van * tot einde. Wissel van Kleur B naar Kleur A in last steek. Keer. Hecht Kleur B af.
[145 dc]

Rij 71 (GK) 3l, 1st in volgende steek tot einde. Hecht niet af. Plaats een steek markeerder in de werklus.
[145 dc]

Werk alle draadjes van de deken weg voordat je doorgaat met de rand.

Rand

Rij 1 (GK) Wissel naar 6.5.0 mm haaknaald, pak de werklus op en verwijder de steekmarkeerder. 1l (telt niet als een steek), 3v in dezelfde laatste steek gemaakt in Rij 71, plaats een steekmarkeerder in de tweede vaste. Draai je werk een kwartslag om langs de korte rand te werken. Werk 105v langs de rand en verdeel de steken gelijkmatig. Draai het werk een kwartslag om langs de zijkant van de deken te werken. 3v in de eerste steek, dit is de eerste kettingsteek van de allereerste rij, plaats een markeerder in de tweede v, 1v in de volgende 143 steken, dit betekent dat je in de onderste basisketting werkt, direct onder de steken die je al gehaakt hebt in de losse. Haak 3v in de laatste steek, plaats een markeerder in de tweede v. Draai het werk een kwartslag om langs de tweede korte rand te werken. Werk 105v langs de rand en verdeel de steken gelijkmatig. Draai het werk een kwartslag om langs de zijkant van de deken te werken. 3v in de eerste steek, plaats een markeerder in de tweede v. 1v in de volgende 143 steken. Sluit met hv in eerste st.
[145 v op lange kant, 107 v op korte kant, 4 hoek v]

Rij 2 (GK) Wissel naar 5.0 mm haaknaald, hv in volgende gemarkeerde steek, 2l (telt niet als een steek), *5hst in gemarkeerde steek, verwijder markeerder, 1hst in volgende steek tot gemarkeerde steek; herhaal van * tot einde, sluit met onzichtbare sluiting. Hecht af. 
[149 hst op lange kant, 111 hst op lange steek, 4 hoek hst]

Afronden Deel 8

Werk alle overgebleven draadjes weg. De deken is nu ongeveer 100 cm breed en 130 cm lang. Span je deken op voor het beste resultaat.

Om je deken op te spannen, week je deken in warm water en draai je hem in de wasmachine met de langzaamste centrifugeercyclus die je hebt. Span nu de deken op en laat hem drogen.


#itsallinanutshell

Als je je deken wilt delen, gebruik dan de hashtag #itsallinanutshell om me te helpen deze op Facebook of Instagram te vinden. Je kunt je werk ook delen in mijn  It’s all in a Nutshell Crochet Nuts Facebook groep of tag me in een van je berichten.

Kij een aan! We klaar met TLC Blanket. Ik hoop dat je veel hebt geleerd, en dat je een zelfverzekerder haakster bent geworden. Je hebt wat garen over, volgende week zal ik een bonuspatroon delen om je overgebleven garen op te maken.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply