Crochet, Nederlands, Tips & Tricks, Video tutorial

Haakwerk blokken of opspannen

Als je klaar bent met het haken van iets nieuws, zou je bij jezelf kunnen denken: “het zou er nog beter uit kunnen zien …” De reden is dat nieuw gehaakte items vaak omkrullende randen en hoeken hebben die niet recht zijn. Er is een manier om dat allemaal op te lossen; het heet opspannen of blokken. In deze post met tips & trics wil ik je verschillende methoden laten zien om je werk te blokken.

Handige Links

Wat is blokken of opspannen?

Blokken is het proces waarbij je je werk in vorm trekt en de vezels op hun plaats zet. Over het algemeen blokken alle natuurlijke vezels buitengewoon goed; om deze vezels in vorm te krijgen is het voldoende om je werk vochtig te maken. Natuurlijke vezels zijn onder meer katoen, wol, zijde, bamboe en alle vezels die zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Kunstmatige vezels aan de andere kant hebben wat meer aandacht nodig om goed te blokken. Kunstmatige vezels zijn onder meer acryl, polyester en microvezel.

Moet ik altijd mijn werk blokken?

Ja, naar mijn mening moet je altijd je werk blokken. Er zijn veel mensen die zeggen “Ik blok mijn werk nooit en het ziet er prima uit”. Ik twijfel er geen moment aan dat je werk er goed uitziet, maar ik denk dat het er nog beter uit kan zien. Het is het verschil tussen goed en geweldig. Het geheim van professioneel ogende haakartikelen is ze te blokken om de perfecte vorm te krijgen.

Hier zie je een voorbeeld van het verschil dat blokken maakt. Links een vierkant dat niet geblokt is, rechts een vierkant dat wel geblokt is. Dit vierkant is onderdeel van Demelza en het garen is Scheepjes Stone Washed. Na het blokken zijn de randen recht en ziet het vierkant er veel professioneler uit.

Wat heb je nodig om je werk te blokken?

Er zijn een paar dingen die je nodig hebt om je werk te blokken. Je hebt altijd pinnetjes of blokkers nodig, een ondergrond van schuim en als je grotere items blokt, is een driehoek met een rechte hoek echt een aanrader. Als je je werk bespuit of volledig nat maakt, heb je ook Eucalan nodig, een wasmiddel dat niet hoeft te worden uitgespoeld. Als je sproeit, is een plantenspuit een essentieel onderdeel van je toolkit. Als je nat blokt, heb je ook een wasmachine nodig. Ten slotte, als je stoomblokt, heb je een strijkijzer of een stomer nodig.

Spuitblokken

Er zijn verschillende manieren om je werk te blokken. Een methode die perfect is voor kleinere items zoals vierkantjes, motieven en sjaals is blokken door middel van bespuiting. Met spuitblokken speld je een item in vorm, vervolgens bespuit je het met een mengsel van water en Eucalan en daarna laat je het op natuurlijke wijze drogen. In deze video laat ik je zien hoe je spuitblokt.

Natblokken

Ik gebruik natblokken voor grote, afgewerkte items zoals dekens. Om je werk nat te blokken, dompel je je werk onder in warm water met Eucalan en verwijder je het overtollige water door je werk in de wasmachine op de laagste stand te centrifugeren. Speld nu je deken in vorm. In deze video laat ik je zien hoe ik mijn TLC-deken natblok.

Stoomblokken

Een derde methode, die ik persoonlijk nooit gebruik, is stoomblokken. Deze methode is in wezen hetzelfde als spuitblokken, met het verschil dat het artikel niet met water wordt besproeid, maar met hete stoom uit een strijkijzer of stomer wordt gestoomd. Het is erg belangrijk om je werk niet aan te raken tijdens het stoomblokken, omdat je de vezels permanent kunt beschadigen of zelfs kunt smelten in het geval van acrylgarens. En dat risico is ook waarom ik nooit stoomblokken gebruik; ik vind het te gevaarlijk.


Samen leren haken met je eigen TLC Blanket

Alle informatie die je nodig hebt om je eigen TLC Blanket te maken kun je HIER vinden.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

Leave a Reply