Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

Triptych Mandala’s – Gratis Nederlands Haakpatroon

Met veel plezier kondig ik een nieuw ontwerp aan, een set van drie mandala’s genaamd Triptych Mandala’s. In deze blospost vind je alle informatie die je nodig hebt om je eigen mandala’s te maken. For English information, please see THIS POST.

Handige Links

Oorsprong van of Triptych Mandala’s

Een paar jaar geleden ontwierp ik mijn Trinity Mandala’s en deze Triptych Mandala’s zijn een vervolg. Ik wilde een set mandala’s ontwerpen als aanvulling op de mandala’s die je al hebt, om je meer variatie in grote en kleine mandala’s te geven en om geluk te brengen in je haakleven.

Materialen

Je hebt 6 kleuren Scheepjes Catona (50g/125m) garen nodig alsook 3 mandalaringen. Ik heb voor je 3 kleurstellingen gemaakt. Hierbij de kleuren per kleurstelling.

Triptych Mandala’s – Forest Fern

Triptych Mandala’s Forest Fern Kleurstelling

 • 1 x Kleur A : 264 Light Coral
 • 1 x Kleur B : 192 Scarlet
 • 1 x Kleur C : 383 Ginger Gold
 • 1 x Kleur D : 412 Forest Green
 • 1 x Kleur E : 263 Petal Peach
 • 1 x Kleur F : 254 Moon Rock

  Triptych Mandala’s – Rainbow Bright

  Triptych Mandala’s Rainbow Bright Kleurstelling

  • 1 x Kleur A : 208 Yellow Gold
  • 1 x Kleur B : 146 Vivid Blue
  • 1 x Kleur C : 189 Royal Orange
  • 1 x Kleur D : 115 Hot Red
  • 1 x Kleur E : 113 Delphinium
  • 1 x Kleur F : 389 Apple Green

   Triptych Mandala’s – Blue Moon

   Triptych Mandala’s Blue Moon Kleurstelling

   • 1 x Kleur A : 173 Bluebell
   • 1 x Kleur B : 396 Rose Wine
   • 1 x Kleur C : 247 Bluebird
   • 1 x Kleur D : 164 Light Navy
   • 1 x Kleur E : 074 Mercury
   • 1 x Kleur F : 408 Old Rose

    Je hebt ook 3 mandalaringen nodig om je mandalas op te spannen. Je hebt ringen met diameter 40cm, 25cm en 15cm nodig. We maken de mandalas met een 3.0mm haaknaald.

    Scheepjes Catona garen is beschikbaar bij alle Scheepjes winkeliers, zoals Wool Warehouse (UK/Int) en Caro’s Atelier (NL/EU).

    Ik heb ook garenpakketten beschikbaar voor mijn Triptych Mandala’s in mijn shop. De mandalapakketten bevatten alles wat je nodig hebt om deze mandala’s te maken, inclusief het patroon, garen en de ringen.


    Tips om je eigen kleuren te kiezen

    Ik heb deze mandala’s gemaakt in 3 kleurencombinaties, maar er zijn meer dan 100 kleuren in het Scheepjes Catona assortiment. Dit betekent dat er veel kleurstellingen zijn waarin je deze mandala’s kunt maken. Ik heb een paar tips voor je bij het kiezen van jouw kleuren.

    Kies eerst de hoofdkleur die je je mandala wilt geven, dit is Kleur D in het patroon. In de Forst Fern kleurstelling is dit bijvoorbeeld een groene kleur. Deze kleur wordt gebruikt voor alle buitenranden van de mandala, daarom is dit de kleur die het meest zichtbaar is.

    Kies vervolgens een neutrale tint die bij je eerste kleur past, dit is Kleur E in het patroon en wordt gebruikt om de mandala’s aan de ringen te bevestigen. Goede kleuren om hier te gebruiken zijn wittinten en lichtgrijstinten.

    Kies nu twee accentkleuren, dit zijn kleuren B en C in de mandala. Deze kleuren worden gebruikt om de bloembladen in het midden te maken en ze moeten Kleur D aanvullen.

    Kies ten slotte twee kleuren die passen bij alle kleuren die je al hebt. Dit zijn Kleuren A en F in het patroon. Meestal werken lichtere of donkerdere tinten van wat je al hebt gekozen het beste.

    Mocht je de mandala’s in één kleur willen maken, dan heb je 4 bollen Scheepjes Catona 50g nodig.


    Gratis Triptych Mandala’s Patroon

    Het patroon voor Triptych Mandala’s bestaat uit 3 delen; in deel 1 maak je de kleine mandala, in deel 2 wordt de kleine mandala groter tot de medium mandala, en in deel 3 wordt de medium mandala de grote mandala.

    De gratis, geschreven patronen zijn beschikbaar in Engelse US Terminologie, Engelse UK Terminologie en het Nederlands. De Nederlandse patronen zijn beschikbaar via de volgende links.


    Triptych Mandala’s Patroon in één document

    Het patroon voor Triptych Mandala’s is gratis beschikbaar in 3 delen op mijn blog. Als je het fijner vindt om het patroon in één document te hebben, kun je tegen een kleine vergoeding het patroon kopen op Ravelry of in mijn SHOP.

    Instructievideo’s

    Er zijn gratis instructievideo’s beschikbaar om je te helpen bij het maken van de mandala’s. Ik zal deze video’s op mijn YouTube-kanaal beschikbaar maken wanneer ik de gratis patronen vrijgeef; je kunt de video’s met elk van de patroondelen vinden via de bovenstaande links. De video’s zijn alleen beschikbaar in het Engels, maar ik hoop dat ze je toch helpen bij het maken van de mandala’s.


    Draadspanning

    De mandala’s zijn ontworpen om ongeveer 10% kleiner te zijn dan de ringen waar ze in gaan. Dit betekent dat de kleine mandala 13cm is voordat hij in de 15cm ring gaat, de medium mandala 21cm is voordat hij in de 25cm ring gaat en de grote mandala 36cm is voordat hij in de 40cm ring gaat. Het verschil van 10% is belangrijk, omdat de mandala’s uitgerekt moeten worden wanneer ze in de ring worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat ze hun eigen gewicht kunnen dragen. Als ze te groot zijn, gaan ze slap in de ringen hangen.

    Als je merkt dat je mandala’s te groot zijn, til je je steken waarschijnlijk hoger op dan ik. Ik stel voor dat je DEZE VIDEO over de gouden lus bekijkt. Als je een zogenaamde lifter bent, zullen je steken hoger zijn dan gemiddeld, en een haaknaald kleiner gebruiken zal geen enkel verschil maken. Ik stel voor dat je probeert om je garen terug te trekken om je steken korter te maken.

    In de patroondelen doe ik ook suggesties voor veranderingen die je in het patroon kunt aanbrengen om je mandala’s op de juiste maat te krijgen, zowel als ze groter zijn dan ze zouden moeten zijn en als ze kleiner zijn dan ze zouden moeten zijn.

    Ondersteuning

    Deze 3 mandala’s gaan we maken tijdens een korte make-along van 3 weken. De MAL wordt gehost door Scheepjes in de Engelse en Nederlandse Facebook-groepen. Je kunt lid worden van deze groepen als je hulp nodig hebt of je werk wilt delen. Ik zal zoveel mogelijk in de groepen zijn om je te helpen met al je vragen en om je prachtige mandala’s te bewonderen.

    #itsallinanutshell

    Als je je mandala’s wilt delen, gebruik hashtag #itsallinanutshell op Facebook of Instagram zodat ik het makkelijker kan vinden. Je kunt ook je werk delen in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts Facebook groep.

    Liefs,
    Esther

    full logo it's all in a nutshell


    Follow me on
    FacebookYouTubeRavelryInstagram

    This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

    Copyright (c) 2023 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.

    5 thoughts on “Triptych Mandala’s – Gratis Nederlands Haakpatroon”

    1. Hola soy de Ecuador mil disculpas no tengo suficientes recursos para comprar patrones que más quisiera pero soy fanática eterna de Usted , hago todo lo que sea patrón gratis con los hilos que se puede comprar la marca que recomienda no se encuentra en Ecuador. Un abrazo y agradecimiento grande ojalá no me quiten de sus contactos. Un Dios le pague. Nota: poco entiendo el inglés. Gracias a sus ordene Mary.

    Leave a Reply