Crochet, Nederlands, Pattern

Vanishing Stripes Babydeken – Gratis Nederlands Haakpatroon

De Vanishing Stripes Babydeken is ontworpen om alle overgebleven garen van de Enigmadeken op te maken, maar het patroon is geschikt voor alle restjes garen dat je over hebt of zelfs hele bollen garen waar je geen bestemming voor hebt. Het patroon is generiek geschreven, zodat je het gemakkelijk kunt aanpassen. For English, please see THIS post.

Handige links

Materialen

Je hebt restgaren overgebleven van andere projecten nodig. In het voorbeeld dat ik hier laat zien gebruik ik DK-gewicht Scheepjes Scrumptious, overgebleven van de Enigma Vintage deken en ook een ander Scrumptious garen dat ik nog had liggen. Voor DK-garen gebruik ik een haaknaald van 4,0 mm en 4,5 mm. Je kunt echter elk garen gebruiken dat je beschikbaar heeft. Zorg er wel voor dat al het garen dat je gebruikt hetzelfde gewicht heeft en dat de haaknaald die je gebruikt geschikt is voor het garen.

Maat

De maat van de deken is afhankelijk van het garen dat je gebruikt, je persoonlijke draadspanning en eventuele aanpassingen aan de losse ketting. Voor het patroon zoals beschreven is de deken 70 cm breed en zal naar verwachting 100 cm lang zijn (de deken is nog niet af).


Afkortingen

L Losse
hv Halve vaste
v Vaste

AK Achterkant naar voren
GK Goede kant / voorkant naar voren


Vanishing Stripes Babydeken

VOORBEREIDING

Voor deze deken kun je zoveel of zo weinig kleuren gebruiken als je wilt. Weeg het garen dat je hebt en orden het van meest naar minst. De deken begint met de kleur waarvan je de meeste hebt, en als die kleur op is, hecht je de kleur waarvan je de tweede meeste hebt aan. Dit gaat door totdat je alle kleuren hebt opgebruikt. Je eindigt met de kleur waar je het minst van hebt. Zo maak je strepen die steeds dunner worden totdat ze als het ware verdwijnen.

Voor mijn deken heb ik 7 kleuren Scheepjes Scrumptious garen gebruikt. Hier mijn garenhoeveelheden en mijn berekeningen omdat ik verschillende halve bollen van de kleuren beschikbaar had. Ik heb de kleuren geordend van meest naar minst en dit is ook de volgorde waarin ik ze ga gebruiken.

  • Honeydew Melon Sorbet (317) : 88g + 29g = 117g
  • Balkava (325) : 82g + 30g = 112g
  • Key Lime Pie (337) : 84g + 23g = 107g
  • Mint Whoopie Pie (340) : 29g +25g = 54g
  • Black Forest Gateau (313) : 44g
  • Turkish Delight (331) : 20g + 20g = 40g
  • Buttercream Icing (302) : 19g + 19g = 38g

PATROON

Als je de deken breder of smaller wilt maken, voeg dan meer of minder lossen toe om aan de beginlosse.

Rij 1 (AK) Met haaknaald 4,5 mm 121L. Wissel naar haaknaald 4,0 mm en begin in de tweede losse vanaf de haak, 1v in elke L tot einde. Keer. [120 v]

Rij 2 (GK) 1L (telt niet als steek, hier en verder), 1v in elke steek tot einde. Keer. [120 v]

Rij 3 en verder Herhaal rij 2 tot het garen op is. Hecht af aan het einde van een rij met de verkeerde kant, haal indien nodig de laatste rij uit. Door altijd met een nieuwe kleur te beginnen met de goede kant naar voren, zal de deken er mooier uitzien. Hecht een nieuwe kleur aan in de eerste steek met een halve vaste en ga verder met de herhaling van rij 2.

Afwerking Werk alle draadjes weg en span de deken op om de randen van de deken recht.


“Eindresultaat”

Op dit moment is de deken nog steeds een WIP, maar hier zie je de eerste streep en een beginnetje van de tweede. Als ik meer van de deken af heb, zal ik een paar updatefoto’s plaatsen. Misschien maak jij de jouwe af voordat ik de mijne afmaak. Deel alsjeblieft je werk om mij te inspireren om het ook af te maken.


#itsallinanutshell

Als je iets maakt met een van mijn patronen of een van mijn video’s, zou ik graag je werk willen zien. Gebruik de hashtag #itsallinanutshell op Instagram om me te helpen het te vinden, deel je werk in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts-groep op Facebook of tag me in een van je berichten.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2014-2024 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.


Discover more from It's all in a Nutshell Crochet

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply