Crochet, Nederlands, Pattern, Video tutorial

Enigma Deken – Gratis Haakpatroon

Velen van jullie hebben mij gevraagd wanneer het patroon voor mijn Enigma Deken beschikbaar zal zijn. Ik geef toe dat het langer duurde dan ik had gewild, maar soms gebeuren dingen gewoon niet sneller dan ze gebeuren. De komende weken zal ik het patroon voor mijn Enigma deken uitbrengen als een 12-delig crochet along. In deze post vind je alles over garenhoeveelheden, patroondetails en video-ondersteuning. For English, please see THIS post.

Handige Links

Oorsprong van de Enigma Deken

Ik ontwierp mijn Enigma deken voor CrochetNow Magazine in 2021, waar het werd gepubliceerd als een 13-delig crochet along. Ik heb deze deken zo ontworpen dat het interessant is om naar te kijken, maar zonder dat het te intimiderend is voor de beginnende crafter. Het midden van de deken is een mandala, die vervolgens van vorm verandert om eerst een eerste vierkant, dan een tweede vierkant en uiteindelijk een rechthoek te worden. Je kunt de volledige deken haken, of stoppen bij een van de tussenliggende vormen als je vindt dat je deken af is.

Materialen

Je hebt 7 kleuren nodig om je Enigma deken te maken. Ik heb 4 officiële kleurstellingen voor je gemaakt, maar je bent van harte welkom om elke gewenste garen-haaknaaldcombinatie te gebruiken. De twee Flower Field kleurstellingen zijn de originele kleurstellingen die ik heb ontworpen voor CrochetNow, Vintage en Sunset Sky zijn twee nieuwe kleurstellingen die ik heb ontworpen voor deze nieuwe uitgave van Enigma.

Enigma Deken Flower Field Kleurstelling in Scheepjes Stone Washed

Enigma Deken Flower Field Kleurstelling Colorway in Scheepjes Stone Washed

Scheepjes Stone Washed garen is een sport weight katoen en acryl mengsel (50g/130m, 78% katoen, 22% acryl). Ik heb dit garen voor verschillende dekens gebruikt en het valt prachtig. Het garen heeft een katoenen kern met een pluizige laag, wat het een unieke look en feel geeft.

Flower Field in Stone Washed

  • 6 x Kleur A : 801 Moon Stone
  • 3 x Kleur B : 816 Coral
  • 4 x Kleur C : 820 Roze Quartz
  • 4 x Kleur D : 823 Carnelian
  • 5 x Kleur E : 825 Malachite
  • 3 x Kleur F : 833 Beryl
  • 4 x Kleur G : 836 Tourmaline
  • 3.5mm haaknaald

Je kunt Scheepjes Stone Washed garen kopen bij Caro’s Atelier of een andere Scheepjes leverancier.


Enigma Deken Flower Field Kleurstelling in Scheepjes Colour Crafter

Enigma Deken Flower Field Kleurstelling in Scheepjes Colour Crafter

Scheepjes Colour Crafter is gemaakt van 100% premium anti-pluis acryl en het is een budgetvriendelijke double knit garen. The bollen hebben een ruime 100g/300m looplengte dat je een heel eind op weg brengt voor de deken.

Flower Field in Colour Crafter

  • 3 x Kleur A : 1005 Barneveld
  • 2 x Kleur B : 1711 Leeuwarden
  • 2 x Kleur C : 1130 Sittard
  • 2 x Kleur D : 1246 Maastricht
  • 3 x Kleur E : 2014 Malmedy
  • 2 x Kleur F : 2004 Brussel
  • 2 x Kleur G : 2006 Luik
  • 4.0mm haaknaald

Scheepjes Colour Crafter is beschikbaar bij Caro’s Atelier en nog veel andere Scheepjes winkels.


Enigma Deken Sunset Sky Kleurstelling in Scheepjes Cotton 8

Enigma Deken Sunset Sky Kleurstelling in Scheepjes Cotton 8

Scheepjes Cotton 8 is een klassiek 100% katoenen garen en een van mijn persoonlijke favorieten. Ik ben dol op de drapering van dit garen en de matte afwerking geeft een natuurlijk uiterlijk aan je werkt. Ik werk graag met katoen, omdat het goed ademt en hypoallergeen is. Bij de Sunset Sky kleurstelling heb ik besloten om de bloemetjes die op de deken zit achterwegen te laten, maar er is zeker genoeg garen om ze wel te kunnen maken.

Sunset Sky in Cotton 8

  • 4 x Kleur A : 502 White
  • 2 x Kleur B : 726 Purple
  • 2 x Kleur C : 718 Light Pink
  • 3 x Kleur D : 717 Bordeaux
  • 4 x Kleur E : 724 Teal
  • 2 x Kleur F : 649 Shell
  • 2 x Kleur G : 720 Pink
  • 3.0mm haaknaald

Scheepjes Cotton 8 is beschikbaar bij Caro’s Aterlier en veel andere Scheepjes winkels.


Enigma Deken Vintage Kleurstelling in Scheepjes Scrumptious

Enigma Deken Vintage bovenop Sunset Sky

Scheepjes Scrumptious is een double knit garen gemaakt van gerecyclede polyestervezels gemengd met acrylvezels (100g/300m, 50% gerecycled polyester / 50% acryl)). Het is een budgetvriendelijk garen, ideaal voor mensen die op zoek zijn naar manieren om afval te verminderen en materialen te hergebruiken. Ik gebruik de Vintage kleurstelling on de instructievideo’s te maken.

Vintage in Scheepjes Scrumptious

  • 3 x Kleur A : 302 Buttercream Icing
  • 2 x Kleur B : 340 Mint Whoopie Pie
  • 2 x Kleur C : 317 Honeydew Melon Sorbet
  • 2 x Kleur D : 325 Baklava
  • 3 x Kleur E : 313 Black Forest Gateau
  • 2 x Kleur F : 331 Turkish Delight
  • 2 x Kleur G : 337 Key Lime Pie
  • 4.0mm haaknaald

Scheepjes Scrumptious is verkrijgbaar bij Cato’s Atelier of bij veel andere Scheepjes garenwinkels.

I heb garenpakketten beschikbaar voor alle 4 de kleurstellingen van de Enigma Deken in mijn webshop. Het pakket heeft alles wat je nodig hebt om de deken te maken, inclusief het digitale patroon.


Afmetingen

Garen, haaknaald en draadspanning zijn van invloed op de maat van je deken. Als je werkt volgens de aangegeven draadspanning in het patroon en je gebruikt het opgegeven garen en de haaknaald, zullen je dekens ongeveer de volgende afmetingen hebben.

  • De fingering weight deken van Scheepjes Cotton 8 is 85cm x 130cm.
  • De sport weight deken van Scheepjes Stone Washed is 105cm x 155cm.
  • De double knit deken van Scheepjes Colour Crafter or Scheepjes Scrumptious is 115cm x 170cm.

Tips voor het kiezen van je eigen kleuren

Begin met het kiezen van 3 tinten die uit dezelfde kleur komen, bijvoorbeeld 3 tinten roze zoals in de Flower Field kleurstelling. Rangschik de kleuren van licht naar donker. De lichtste kleur is Kleur C, het medium is Kleur G en de donkerste is Kleur D.

Kies nu 3 contrasterende kleuren die goed bij elkaar passen en ook passen bij de 3 kleuren die je al gekozen hebt. Deze tweede set van 3 kleuren geeft helderheid aan je deken en maakt je deken interessant om naar te kijken. Hoewel deze 3 kleuren contrasteren, moeten ze in harmonie zijn omdat ze veel samen worden gebruikt. Rangschik ze nu in een volgorde zodat ze “werken” als ze achter elkaar worden gebruikt. De eerste van deze 3 kleuren is Kleur B, de tweede is Kleur F en de derde is Kleur E. Vooral Kleur E is belangrijk omdat het de kleur is die de grenzen creëert tussen de verschillende delen van de deken en de kleur is die gebruikt wordt meest.

Kies nu een lichte, neutrale tint die past bij de andere kleuren die je hebt gekozen. Meestal werken tinten zoals gebroken wit, ecru, schelp, crème of soortgelijke kleuren goed. Deze neutrale kleur is Kleur A.


Enigma Deken Patroon

Het patroon voor de Enigma Deken is verdeeld in 12 delen. De gratis, uitgeschreven patronen zijn beschikbaar in het Engels (US Termen) en het Nederlands. De patronen zijn beschikbaar via de volgende links. Deze links worden bijgewerkt zodra het patroon beschikbaar komt.

BONUS Patronen

Er is altijd garen over aan het eind van een project. Als je de Stone Washed of Cotton 8 pakketten gebruikt valt het mee met wat je over hebt, maar de Colour Crafter en Scrumptious is best wel ruim in het garen. De bollen komen eigenlijk net niet lekker uit. Hieronder een lijstje met patronen dat je kunt gebruiken om je restjes op te maken. Sommige zijn al iets ouder, maar allemaal uitermate geschikt voor het opmaken van garen.


Volledige patroon in één document

Het patroon voor Enigma Deken is gratis verkrijgbaar in 12 delen op mijn website. Als je het patroon liever als één document hebt, kun je het patroon kopen op Ravelry of in mijn SHOP.

Instructievideo’s

Er zijn gratis Engelstalige instructievideo’s beschikbaar om je te helpen bij het maken van de deken. Ik zal deze video’s op mijn YouTube-kanaal publiceren wanneer ik de gratis patronen publiceer; je kunt de video’s met elk van de patroondelen vinden via de bovenstaande links. De video’s zijn alleen beschikbaar in het Engels (US termen), maar ik hoop dat de video’s het toch voor iedereen mogelijk maken om de deken te maken.

Ik ben nog niet klaar met alle video’s voor Enigma, maar ik hoop bij te kunnen blijven zodat ik iedere week een nieuwe video kan publiceren.


Draadspanning

Draadspanning is niet van kritisch voor dit project. Als je echter op maat werkt zorg je ervoor dat je genoeg garen beschikbaar hebt. Als je op maat wilt werken om er zeker van te zijn dat je voldoende garen hebt, moet je werk tot en met toer 6 van het patroon een diameter van 11 cm hebben. Elk patroongedeelte bevat informatie over de maat, zodat je je aan de aangegeven maat kunt houden.

Ondersteuning

Wij maken de deken tijdens een 12 weken durende crochet along. Je bent van harte welkom om je werk te delen of vragen te stellen in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts Groep op Facebook. Je kunt lid worden van mijn groep als je hulp nodig hebt, of als je je werk wilt delen. Ik zal zoveel mogelijk in de groep zijn om je te helpen met eventuele vragen en om je prachtige deken te bewonderen.

Dankjewel aan mijn testers

Ik wil Rita, Camilla, Agnetha, Sabi en Lynn bedanken voor het testen van het patroon. Het helpt mij om alle kleine dingetjes te vinden die er toch altijd weer doorheen glippen.


#itsallinanutshell

Als je je werk wilt delen, kun je dat doen door mij te tagen of hashtag #itsallinanutshell te gebruiken op Instagram. Je kunt ook je werk delen in mijn Facebook groep. Ik vind het altijd super leuk om te zien wat iedereen maakt.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2014-2024 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.


Discover more from It's all in a Nutshell Crochet

Subscribe to get the latest posts to your email.