Crochet, Nederlands, Pattern

Color Burst Kussenrol – Gratis Nederlands Haakpatroon

De Color Burst Kussenrol is speciaal ontworpen als een restgarenproject voor de Enigmadeken, maar op zicht is het geschikt voor al je restjes garen of garen waarvan je niet weet wat je ermee wilt. Het patroon is maatgevoelig, omdat het binnen kussen in de omslag moet passen, maar ik geef tips om het allemaal passend te krijgen. For English, please see THIS post.

Handige links

Materialen

Je hebt restgaren nodig van andere projecten. In het getoonde voorbeeld gebruik ik DK-gewicht garen Scheepjes Color Crafter, overgebleven van de Enigma Flower Field kleurstelling deken, om het grote kussen te maken en sportgewicht garen Scheepjes Stone Washed dat is overgebleven van de Enigma Flower Field kleurstelling om het kleine kussen te maken.

Naast garen, nieuw of overgebleven van andere projecten, heb je ook garen nodig

Maat

Als de binnenzijde van het kussen goed gevuld is, zal het DK-gewicht kussen 65 cm lang zijn en een diameter van 22 cm hebben. Het sportgewicht kussen is 55 cm lang en heeft een diameter van 15 cm.

Notities

Het kussen wordt gemaakt door twee ronde zijpanelen en een doorlopende buis/rol te haken. Het is de bedoeling dat de zijpanelen iets kleiner zijn dan de binnenkant van het kussen. Als jouw draadspanning heel anders is dan de mijne, werk dan gewoon meer of minder herhalingen van Toer 5 als dat nodig is om de juiste maat voor de zijpanelen te krijgen. Als je het aantal herhalingen van Toer 5 hebt aangepast, moet je ook het aantal beginlossen voor het rolgedeelte van je kussen aanpassen. Wanneer je begint met het rolgedeelte van het kussen, maak je net zoveel startlossen als er steken op de zijpanelen zijn.

Met uitzondering van de eerste en laatste 2 toeren, wordt het rolgedeelte gewerkt met willekeurige kleuren in elke gewenste volgorde. Hierdoor kun je je overgebleven garen optimaal gebruiken. Als de ene kleur op is, gebruik dan gewoon een andere. De eerste en laatste 2 toeren zijn gemaakt in kleur A van de Enigmadeken, passend bij de kleur van de zijpanelen. Als jouw draadspanning anders is dan de mijne, heb je min of meer toeren en herhalingen nodig op het rolgedeelte. Pas indien nodig aan en maak de laatste 2 toeren in kleur A.


Afkortingen

L Losse
hv Halve vaste
v Vaste
st Stokje

PM Plaats markeerder

Oppervlakte hv steken Houd werkdraad achter je werk en haaknaald voor je werk, steek haaknaald door je werk, draad om naald, trek draad door werk en lus op naald (als een hv)


Color Burst Kussenrol

ZIJPANELEN

Maak twee identieke zijpanelen voor elke kant van het kussen. De kleuren verwijzen naar de kleuren die gebruikt worden in de Enigmadeken. Bij alle toeren geldt dat de goede kant naar je toe gericht is.

Toer 1 Met kleur A en 3,5 mm haaknaald voor DK-gewicht garen OF met 3,0 mm haaknaald voor sportgewicht garen, 4L, hv in eerste steek om te sluiten, 2L (telt hier en verder niet als steek), 12 st in ring, sluit met hv in eerste steek [12 st]

Toer 2 2L, 2st in elke steek tot einde, sluit met hv in eerste steek. [24 st]

Toer 3 2L, 1st in eerste steek, 2st in volgende steek, PM in laatst gewerkte steek, *1st in volgende steek, 2st in volgende steek, PM in laatst gewerkte steek; herhaal vanaf * tot einde, sluit met hv in eerste steek. [36 st]

Toer 4 2L, 1st in eerste steek, 1st in volgende steek, 2st in gemarkeerde steek, PM in laatst gewerkte steek, *1st in volgende 2 steken, 2st in gemarkeerde steek, PM in laatst gewerkte steek; herhaal vanaf * tot einde, sluit met hv in eerste st. [48 st]

Toer 5 2L, 1st in eerste steek, 1st in volgende steek tot markeerder, 2st in gemarkeerde steek, PM in laatst gewerkte steek, *1st in volgende steek tot markeerder, 2st in gemarkeerde steek, PM in laatst gewerkte steek; herhaal vanaf * tot einde, sluit met hv in eerste st. [60 st]

Toer 6 Herhaal Toer 5 [72 st]

Toer 7 Herhaal Toer 5 [84 st]

Werk Toer 8 tot en met Toer 11 alleen voor het DK-gewicht garen. Ga verder met Toer 11 voor het sportgewicht garen.

Toer 8 Herhaal toer 5 [96 st]

Toer 9 Herhaal toer 5 [108 st]

Toer 10 Herhaal toer 5 [120 st]

Toer 11 1L (telt niet als steek), 1v in elke steek tot einde, sluit met hv in de eerste steek. Hecht af. [120 v voor DK-gewicht / 84 v voor sportgewicht]

Optionele oppervlaktedecoratie Werk oppervlaktesteken over de steken van Toer 2, Toer 4, Toer 6 en voor het DK-gewicht garen ook Toer 8. Gebruik enige gewenste kleuren voor de oppervlaktesteken.

Werk alle draadjes weg. De zijpanelen zijn 21 cm diameter voor het DK-garen en 14 cm diameter voor het sportgewicht-garen.

ROLSECTIE

Toer 1 Met kleur A en 4,0 mm haaknaald voor DK-gewicht garen 120L OF met 3,5 mm haaknaald voor sportgewicht 84L (of zoveel als je nodig hebt, zie notities), sluit met hv in de eerste losse. Zorg ervoor dat de losseketting niet draait.

Toer 2 Wissel naar 3,5 mm haaknaald voor DK-gewicht garen en naar 3,0 mm haaknaald voor sportgewicht garen, 1L, 1v in elke L tot einde, sluit met hv in de eerste steek. [120 v / 84 v]

Toer 3 2L (telt niet als st), 1st in elke steek tot einde, sluit met hv in de eerste steek. Hecht af. [120 st / 84 st]

Toer 4 Hecht een willekeurige kleur aan in dezelfde steek als hv sluiting, 2L, 1st in elke steek tot einde, sluit met hv in eerste steek. [120 st / 84 st]

Toer 5 2L, 1st in elke steek tot einde, sluit met hv in eerste steek. [120 st / 84 st]

Toer 6-8 Herhaal Toer 5. Hecht af aan het einde van Toer 8.

Ga verder met het herhalen van toeren 3-8 om meer strepen te maken, totdat de lengte van de buis/rol bijna over het binnenkussen past. Voor het DK-gewicht garen heb ik 9 strepen gemaakt en voor het sportgewicht garen heb ik 7 strepen gemaakt.

Laatste Toer 1 Hecht Kleur A aan in dezelfde st als hv, 2L, 1st in elke steek tot einde, sluit met hv in eerste steek. [120 st / 84 st]

Laatste Toer 2 1L, 1v in elke steek tot einde, sluit met hv in eerste steek. Hecht af. [120 v / 84 v]

ASSEMBLAGE

Om het kussen in elkaar te zetten, lijn je een van de zijpanelen op met een rand van de rol. Je zou aan beide randen hetzelfde aantal steken moeten hebben. Met kleur A haak een v door twee opgelijnde steken tot je helemaal rond bent. Sluit met een hv op de eerste steek.

Steek het binnenkussen in de buis, lijn het tweede zijpaneel op met de tweede zijde van de rol en herhaal dezelfde vaste sluiting.


Eindresultaat

Ik heb nu twee rolkussens bij mij thuis, gewoon super leuk. Ze staan heel goed op een bed of om gewoon overal in huis te hebben.


#itsallinanutshell

Als je iets maakt met een van mijn patronen of een van mijn video’s, zou ik graag je werk willen zien. Gebruik de hashtag #itsallinanutshell op Instagram om me te helpen het te vinden, deel je werk in mijn It’s all in a Nutshell Crochet Nuts-groep op Facebook of tag me in een van je berichten.

Liefs,
Esther

full logo it's all in a nutshell


Follow me on
FacebookYouTubeRavelryInstagram

This post contains affiliate links. Please read my disclosure and copyright policy. All opinions are my own and I only link to products I use or would use. Thank you for using the links on my blog and supporting my work.

Copyright (c) 2014-2024 It’s all in a Nutshell Creations. All rights reserved.


Discover more from It's all in a Nutshell Crochet

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply