Crochet, Free pattern, Nederlands

Nederlandse vertaling Around the Bases CAL week 9

Het is al week 9 van Around the Bases crochet along, we zijn nu echt over de helft. Deze week maken we Aziatische waaiers, een delicaat motiefje.

Deze week moet je weer goed opletten! We gaan weer in twee “teams” werken afhankelijk van je aantal steken. Wees dus zeker dat je in het goede “team” zit. Toer 37 is slechts voor een team van toepassing, het andere team slaat deze toer over. Als je toer 37 overslaat mag je de reservebank warm houden 🙂 Vanaf toer 38 doet iedereen weer mee. Let dus even goed op welk team jouw team is.

This is the Dutch translation of week 9 of Around the Bases CAL. If you don’t speak Dutch the original English version is the one you want. I also have a video tutorial for week 9.

Algemene informatie

We gaan verder waar we na afloop van week 8 zijn gebleven. Je kunt alle informatie voor Around the Bases CAL in het Nederlands hier vinden.

Steken en afkortingen

  • l – losse
  • hv – halve vaste
  • v – vaste
  • hst – halfstokje
  • st – stokje
  • dst – dubbel stokje
  • ** herhaal voor elke zijde van je vierkant
  • * herhaal binnen één zijde van je vierkant

Even vooraf

In principe beginnen we iedere toer in de hoek, uitzonderingen worden expliciet aangegeven. Het begin van iedere toer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt een staande steek maken, maar je kunt ook losse gebruiken. De keuze is aan jou. We gaan niet vermelden wanneer je van kleur moet wisselen, ook deze keuze is aan jou. Indien je twee toeren achter elkaar dezelfde kleur gebruikt kun je met halve vasten naar de hoekopening gaan om daar vervolgens weer verder te haken volgens het patroon. Ook dan kun je kiezen om met een staande steek of losse te beginnen.

Steekverhouding bij de start

Je begint deze week met {een veelvoud van 6 + 1} OF {een veelvoud van 6 – 1} steken. Als je {een veelvoud van 6 + 1} steken hebt, dan heb je bijvoorbeeld 121, 133, 145, 157, 169 of 175 steken en hoor je bij TEAM A. Team A moet toer 37 overslaan, je begint gelijk bij toer 38. Als je echter {een veelvoud van 6 – 1} steken hebt, dan heb je bijvoorbeeld 101, 125, 137, 149 of 161 steken en hoor je bij TEAM B. Team B moet wel toer 37 haken. Team A zal 5 toeren werken deze week en Team B 6 toeren.

Deze week is het een beetje lastig om je steken te tellen als gevolg van de aard van het patroon dat we maken. Het kan je helpen om te onthouden wat je ‘veelvoud’ is, dit is namelijk ook het aantal waaier dat je ga maken. Als je bijvoorbeeld 121 steken hebt , dat is (20 x  6 + 1 = 121), je veelvoud is 20. Dan moet je dus 20 waaiers hebben. Raak niet te veel in de stress over je steekaantal, volg gewoon het patroon en dan komt het goed. Zorg vooral dat je in het juiste team zit.

Kleuren

De waaiers bestaan telkens uit twee toeren. Het is het mooist als je (toer 37 voor Team B) en 38, toer 39 en 40, en toer 41 en 42 dezelfde kleur maakt.

Extra hulp

Er is extra hulp beschikbaar, mocht je het nodig hebben.


ALLEEN TEAM B

{veelvoud van 6 – 1}


Toer 37

Deze toer zal 2 steken toevoegen aan iedere zijde van je granny. Begin in een hoek naar keus.

** Haak (1v, 2l, 1v) in de hoeklossen. Haak 1v in iedere steek. ** Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.


TEAM A & B


Toer 38

Deze toer 38 en 39 zal 4 steken toevoegen aan iedere zijde van je granny

**  Haak (1st, 3l, 1st) in de hoeklossen en 1v in de eerste steek.

*Sla 2 steken over en haak 5st in de volgende steek. Sla 2 steken over en haak 1v in de volgende steek.  *  Herhaal van * tot * tot einde van de zijde. **

Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek. Je moet nu hetzelfde aantal 5st-waaiers hebben als je veelvoud.

Toer 39

**  Haak (1st, 3l, 1st) in de hoeklossen en sla de volgende 2 steken over. Haak 1st in het eerste stokje van de 5st-waaier, 1l. Haak nu voorlangs 1st in de eerste steek die je hebt overgeslagen.  Dit is een kruissteek gemaakt. Haak 1l en vervolgens 1v in het midden van de 5st-waaier (dit is het derde stokje van het 5st-waaier).

*Haak 1l, 1st in de eerste steek van de volgende 5st-waaier, 1l, 1st in de laatste steek van de vorige 5st-waaier, 1l, 1v in het midden van de 5st-waaier (het derde stokje van de 5st-waaier). * Herhaal van * tot * tot je de v op de laatste waaier hebt gemaakt. Haak nu 1l, 1st in de laatste steek (dit is een hoek steek van de vorige toer), 1l en 1st in de laatste steek van de laatste 5st-waaier. **

Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.

Toer 40

Deze toer 40 en 41 zal 6 steken toevoegen aan iedere zijde van je granny

**  Haak (1st, 3l, 1st) in de hoeklossen en 1v in de eerste steek.

*Haak 5st in de 1l-ruimte van de kruissteek van de vorige toer. 1v in de vaste in hetm midden van de 5st-waaier. * Herhaal van * tot * tot einde van de zijde waarbij de laatste vaste zal vallen in het hoekstokje van de vorige toer. **

Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek. Je moet nu één 5st-waaier meer hebben dan je veelvoud.

Toer 41 en 42 zijn herhalingen van toer 39 en 40.

Toer 41

**  Haak (1st, 3l, 1st) in de hoeklossen en sla de volgende 2 steken over. Haak 1st in het eerste stokje van de 5st-waaier, 1l. Haak nu voorlangs 1st in de eerste steek die je hebt overgeslagen.  Dit is een kruissteek gemaakt. Haak 1l en vervolgens 1v in het midden van de 5st-waaier (dit is het derde stokje van het 5st-waaier).

*Haak 1l, 1st in de eerste steek van de volgende 5st-waaier, 1l, 1st in de laatste steek van de vorige 5st-waaier, 1l, 1v in het midden van de 5st-waaier (het derde stokje van de 5st-waaier). * Herhaal van * tot * tot je de v op de laatste waaier hebt gemaakt. Haak nu 1l, 1st in de laatste steek (dit is een hoek steek van de vorige toer), 1l en 1st in de laatste steek van de laatste 5st-waaier. **

Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek.

Toer 42

Deze toer zal 4 steken toevoegen aan iedere zijde van je granny

**  Haak (1st, 3l, 1st) in de hoeklossen en 1v in de eerste steek.

*Haak 5st in de 1l-ruimte van de kruissteek van de vorige toer.  1v in de vaste in hetm midden van de 5st-waaier. *  Herhaal van * tot * tot einde van de zijde waarbij de laatste vaste zal vallen in het hoekstokje van de vorige toer. **

Herhaal van ** tot ** nog 3 keer. Sluit met een hv in de eerste steek. Je moet nu twee 5st-waaier meer hebben dan je veelvoud.


Aantal steken aan het eind van week 9

Afhankelijk van in welk team je zit heb je deze week 14 of 16 steken toegevoegd aan je granny. Zat je in TEAM A dan heb je 14 steken toegevoegd, in TEAM B 16 steken. Je heb nu 117, 123, 129, 135, 141, 147, 153, 159, 165, 171, 177, 183, 189, 195, 201, 207 of 213 steken per zijde. Natuurlijk tellen we de hoeklossen niet mee.

Het resultaat voor deze week

Hier kun je zien hoe mijn project groeit. Meer info zoals kleuren kun je hier vinden.

Volgende week

Nieuwsgierig naar volgende week? Volgende week maken we een klassieker! Zie je volgende week voor deel 10!

Dankjewel aan Betty ten Hoven voor het controleren van deze vertaling.

logo it's all in a nutshell

Follow me on Facebook, Pinterest, You-Tube, Google+, RavelryBloglovin’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.